Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Protest în fața CC: Vor să lichideze dreptul celor care doresc să candideze și pe alegători să-i privize de dreptul de a alege pe cine vor ei

  Ședința Curții Constituționale la care urma să fie examinată sesizarea deputaților Partidului „ȘOR”, care interzice persoanelor din conducerea formațiunii să candideze la scrutinele electorale pe o perioadă de 5 ani, a fost amânată deoarece nu exista cvorum de a examina cererea de recuzare a judecătorului și președintelui Curții Constituționale Nicolae Roșca.

  „După o deliberare pe loc, Curtea a decis să amâne ședința pentru data de 19 septembrie 2023, ora 10:00”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.

  Deputatul Marina Tauber s-a arătat îngrijorată de faptul că unii magistrați au lipsit de la ședință, având în vedere importanța acesteia și că etapa de înscriere a candidaților în cursa electorală a început deja.

  „Eu, în calitatea mea de deputat vreau să vă spun că decizia Curții Constituționale va fi una decisivă și importantă, întrucât mii de cetățeni ai Republicii Moldova sunt în imposibilitatea de a participa la alegeri, inclusiv la cele locale din 5 noiembrie. Dumneavoastră ne-ați invitat astăzi, noi suntem aici, dar solicităm, ca dvs., domnule Roșca, în calitate de persoană afiliată politic, să nu vă luați prea mare responsabilitate asupra dvs.”, a declarat ea.

  În tot acest timp, membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” au organizat și un protest în fața Înaltei Instanțe pentru a le cere magistraților să se ghideze de ceea ce scrie Legea supremă, fără a îndeplini comenzi politice.

  Marina Tauber a declarat în cadrul manifestărilor că dreptul cetățenilor nu trebuie să fie îngrădit la comandă politică.

  „Așa cum noi am spus de mai multe ori, Partidul Politic „ȘOR” a fost este și va fi. Și noi suntem mândri să facem parte din echipa domnului Ilan Șor care s-a străduit ca drepturile noastre să fie apărate de cei mai buni specialiști la nivel național și internațional. Noi suntem pregătiți să mergem în instanțele internaționale și să facem tot posibilul ca reprezentanții formațiunii noastre politice să participe la alegerile din 5 noiembrie”, a mai spus deputatul.

  Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, prezent la manifestațiile din fața Curții Constituționale este convins că dreptatea va fi de partea Partidului „ȘOR”.

  „Guvernarea înțelege doar că în acest fel poate să lichideze principalul partid de opoziție, prin lichidarea anumitor drepturi. Și iată că, în Republica Moldova, s-a votat Legea care interzice aleșilor din partea Partidului Politic „ȘOR” să mai candideze într-o funcție electivă. Adică cei care vor să candideze să nu mai poată fi consilier local, primar, președinte sau vicepreședinte. Ei înțelegând că în felul ăsta vor distruge acea rază de speranță, care astăzi se numește elita administrativă și politică, care într-adevăr muncește pentru binele întregii țării. Pe deoparte ei vor să lichideze dreptul celor care vor să candideze, iar cel mai grav e că, alegătorii Republicii Moldova, așa cum este scris în Constituția țării, Art. 38, au dreptul să aleagă pe cine vor ei. Noi am considerat de cuviință să atacăm la Curtea Constituțională această lege și suntem singuri că în final vom învinge”, a spus Dinu Țurcanu.

  Marina Cravcenco, vicepreședintele raionului Orhei susține că într-un stat de drept, Curtea Constituțională nu trebuie să fie complice la crima împotriva cetățenilor. Potrivit ei, moldovenii au dreptul să candideze la alegeri, întrucât sunt cetățenii acestui stat, care locuiesc aici, care muncesc aici, ”și nu sunt aduși pe peste ocean pentru a se juca de-a justiția”.

  „Eu sunt cetățean al Republici Moldova, omul care a respectat de fiecare dată Constituția. Noi cerem ca astăzi, cadrul legal să fie respectat. Eu am dreptul să am o altă poziție decât cei de la guvernare. Ceea ce se întâmplă astăzi este o încălcare flagrantă a drepturilor cetățenilor. Cei de la guvernare pot să declare încontinuu partide neconstituționale, dar nu vor putea închide gura cetățenilor. De aceea, să le spunem încă o dată că – Noi suntem poporul!”, a spus ea.

  Amintim că, în 31 iulie, deputații PAS au votat un proiect de lege care prevede ca membrii din conducerea Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegerile locale din acest an și nici la cele parlamentare sau prezidențiale din anul viitor. Inițiativa legislativă a fost elaborată în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice.

  Ilan Șor a calificat decizia majorității parlamentare drept „ilegală” și „neconstituțională”.

  Cei vizați în știre, deocamdată, nu au venit cu o reacție în spațiul public la aceste declarații.

  partidulsor.md

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Fostul viceministru al justiției, Nicolae Eșanu consideră că sesizarea depusă de foștii membri ai Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, trebuia să fie examinată în componență...

  POLITICA

  Partidul Politic ,,ȘOR” va boicota ședința plenară din 21 septembrie, în semn de protest față de abuzurile comise de actuala majoritate parlamentară a Maiei...

  POLITICA

  Majoritatea parlamentară PAS nu a luat în considerare și alte măsuri de atenționare a membrilor partidului „Șor”, scos în afara legii, atunci când a...

  POLITICA

  Aducem la cunoștință că pe data de 16 septembrie 2023, din numele partidului politic „ȘOR” și  a mai multor exponenți ai partidului, compania engleză...

  Copyright © 2021