Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2021, discutat cu experți economici, societatea civilă și consilieri municipali

  Primăria municipiului Chișinău a desfășurat miercuri, 16 decembrie, a.c., o nouă rundă de dezbateri asupra proiectului bugetului municipal pentru anul 2021, cu participarea reprezentanților societății civile, a experților economici și de politici publice, precum și consilieri municipali.

  În cadrul discuțiilor, participanții la eveniment și-au expus opinia pe marginea documentului elaborat de către Executivul Primăriei, dar și asupra proiectelor investiționale care urmează a fi implementate pe parcursul anului viitor.

  Discuția a fost moderată de Primarul General, Ion Ceban, care a precizat că toate propunerile înaintate vor fi analizate de către autoritățile administrației publice locale pentru proiectul final.

  În context, expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, a precizat că municipalitatea în premieră are o nouă abordare vizavi de elaborarea principalului document financiar al capitalei. Potrivit expertului, proiectele de infrastructură nu trebuie realizate din venituri curente, cum se desfășurau în anii precedenți, dar din împrumuturi de dezvoltare. „Infrastructura urbană este o utilitate și un bun, care va fi utilizat pentru minimum 25-50 ani înainte. Nu ar fi corect ca să punem povara construcției acestei infrastructuri pe umerii unui singur an bugetar. Cei care utilizează infrastructura trebuie și să contribuie la crearea ei”, a declarat expertul economic.

  De asemenea, în adresa autorităților municipale au fost făcute propuneri pentru instituirea taxei de dezvoltare și a emisiunilor de obligațiuni municipale, care vin să consolideze bugetul municipal.

  Totodată, participanții la eveniment au recomandat APL Chișinău ca la elaborarea bugetului, să fie luată în considerare situația social-economică din țară în contextul pandemiei de COVID-19.

  Proiectul de buget pentru aul 2021 prevede venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2,64 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 5,95 miliarde de lei. Soldul bugetar (deficit) preconizat este de 1,28 miliarde de lei.

  chisinau.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va organiza, duminică, 4 iulie, un marș pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală cu genericul...

  SOCIAL

  Weekend-uri culturale la Chișinău. Concertele, concursurile și activitățile cultural-artistice sunt vizitate de sute de persoane. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban.

  SOCIAL

  Peste 4 300 de oameni au fost imunizați la Maratonul de vaccinare anticovid desfășurat pe data de 26 iunie la Palatul Republicii din capitală.

  SOCIAL

  „Apă-Canal Chişinău” va întrerupe temporar furnizarea apei potabile miercuri 23 iunie, orele 09.00 - 23.00. Va fi deconectată apa pe str. Bucuriei, 13A, 20,...

  Copyright © 2021