Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2021, discutat cu experți economici, societatea civilă și consilieri municipali

  Primăria municipiului Chișinău a desfășurat miercuri, 16 decembrie, a.c., o nouă rundă de dezbateri asupra proiectului bugetului municipal pentru anul 2021, cu participarea reprezentanților societății civile, a experților economici și de politici publice, precum și consilieri municipali.

  În cadrul discuțiilor, participanții la eveniment și-au expus opinia pe marginea documentului elaborat de către Executivul Primăriei, dar și asupra proiectelor investiționale care urmează a fi implementate pe parcursul anului viitor.

  Discuția a fost moderată de Primarul General, Ion Ceban, care a precizat că toate propunerile înaintate vor fi analizate de către autoritățile administrației publice locale pentru proiectul final.

  În context, expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, a precizat că municipalitatea în premieră are o nouă abordare vizavi de elaborarea principalului document financiar al capitalei. Potrivit expertului, proiectele de infrastructură nu trebuie realizate din venituri curente, cum se desfășurau în anii precedenți, dar din împrumuturi de dezvoltare. „Infrastructura urbană este o utilitate și un bun, care va fi utilizat pentru minimum 25-50 ani înainte. Nu ar fi corect ca să punem povara construcției acestei infrastructuri pe umerii unui singur an bugetar. Cei care utilizează infrastructura trebuie și să contribuie la crearea ei”, a declarat expertul economic.

  De asemenea, în adresa autorităților municipale au fost făcute propuneri pentru instituirea taxei de dezvoltare și a emisiunilor de obligațiuni municipale, care vin să consolideze bugetul municipal.

  Totodată, participanții la eveniment au recomandat APL Chișinău ca la elaborarea bugetului, să fie luată în considerare situația social-economică din țară în contextul pandemiei de COVID-19.

  Proiectul de buget pentru aul 2021 prevede venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2,64 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 5,95 miliarde de lei. Soldul bugetar (deficit) preconizat este de 1,28 miliarde de lei.

  chisinau.md

  Facebook

  SOCIAL

  Cel de-al cincilea președinte al Republicii Moldova, liderul PSRM, Igor Dodon, participă la Marșul Victoriei din centrul Capitalei. În timpul marșului, Dodon a declarat...

  SOCIAL

  Cimitirele din Chișinău vor fi deschise de Paștele Blajinilor, până la ora 17.00. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale din Capitală.

  SOCIAL

  Programul de lucru al cafenelelor și restaurantelor din capitală va fi prelungit până la ora 23:00. O decizie în acest sens a fost luată...

  SOCIAL

  Vaccinarea locuitorilor din Chișinău este prioritară pentru municipalitate. Potrivit primarului general, Ion Ceban, specialiștii spun că doar vaccinul, indiferent de tipul serului, ne va...

  Copyright © 2020