Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Proiect de eficiență energetică

  23 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău sunt în plin proces de reparație. Lucrările în 14 dintre ele vor fi finalizate până la începutul noului an de studiu. Reparația imobilelor are loc în cadrul proiectului pilot „Eficiența energetică şi reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”. Costul integral al proiectului este de 25 de milioane de euro. Mai multe detalii urmăriți în continuare.

  Conform proiectului are loc izolarea exterioară a clădirii, înlocuirea tâmplăriei, instalarea iluminatului și a unui nou sistem de ventilație.

  Iurie Vitneanschi, vicepretor sec. Botanica

  «Odată ce vor fi izolați pereții se va reuși păstrarea căldurii în interiorul odăilor, ceea ce presupune economisirea banilor. Totodată instalarea lămpilor LED presupune cheltuieli mai mici pentru energia electrică».

  În prezent, în 14 din cele 23 de instituții de învățământ lucrările de reparație sunt finalizate în proporție de 50%.

  Lilia Babuc, director L.T „Elena Alistar„

  «Am avut noroc cu agentul economic care a fost responsabil de executarea lucrărilor de reparație în liceul nostru. El ne-a spus că lucările se vor finaliza până pe 20 august. Astfel, vom avea timp să ne pregătim pentru 1 septembrie».

  Totodată, școala a alocat din propriile surse financiare peste un milion și jumătate de lei. Bani care au fost cheltuiți pentru reparația sălilor de clase și holurilor. Astfel, până la începutul noului an de studii, școala va fi complet transformată.

  Lilia Babuc, director L.T „Elena Alistar„

  «Sălile de clase vor fi gata până pe 1 septembrie. Ele vor fi la fel sau chiar mai frumoase decât noua noastră bibliotecă».

  Totodată, pe acoperișul sălii de sport va fi amplasat un panou de energie solară care va permite micșorarea cheltuielilor pentru energie electrică.

  Iurie Vitneanschi, vicepretor sec. Botanica

  «Lucările executate vor permite să facem economii la facturile pentru utilități. Totodată, aspectul clădirii va fi modificat în totalitate».

  Lucrări similare au loc și în șase grădinițe din municipiu, care la fel s-au regăsit pe lista beneficiarelor acestui proiect pilot. Totodată, lucrări de reabilitare energetică vor fi executate în trei spitale din capitală : Spitalul Clinic Municipal de copii „V. Ignatenco”, Spitalul Sfânta Treime și Gheorge Paladi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021