Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Prognoze optimiste

  Prognoze optimiste pentru Republica Moldova. Banca Mondială estimează, pentru anul viitor, o creștere economică de 3,5 la sută, nivel similar celui din 2019. Proiecțiile privind evoluția din țările din Europa şi Asia Centrală sunt incluse raportul “COVID-19 şi capitalul uman”, publicat astăzi organizația financiară internațională.

  În comparație cu principalii parteneri comercial-economici din Europa de Est, Republica Moldova are printre cele mai bune perspective de creştere în 2021.Cel mai bine la acest capitol stă România, cu un avans prognozat al produsului intern brut de 4,9 la sută. Pe poziţia a doua este Republica Moldova, cu 3,5 la sută, urmată de Federaţia Rusă, cu o prognoză de 2,8 la sută.

  Potrivit raportului, mai greu îşi va reveni economia Ucrainei, pentru care este estimat un avans al PIB-ului de 1,5 la sută. De cealaltă parte, economia Belarusului va rămâne pe minus. Experții Băncii Mondiale menționează că şi în eventualitatea unui scenariu negativ de evoluţie a situaţiei, economia moldovenească oricum va fi în creştere, însă cu un ritm mai lent, de 1,5 la sută. Recent, premierul Ion Chicu a menționat că, datorită investițiilor guvernamentale în proiecte majore de modernizare a drumurilor naţionale şi locale, dar şi de construcţie a infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare, economia naţională a reuşit să atenueze din efectele negative provocate de pandemia de COVID-19. Prin urmare, marile proiecte de dezvoltare vor continua şi pe parcursul anului 2021. Totodată, Guvernul preconizează aprobarea unui amplu program de investiţii pentru construcţia şi restabilirea sistemelor de irigare în agricultură.

  a-tv.md

  Copyright © 2020