Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Profit „obscen” anunţat de Shell: „O insultă la adresa familiilor muncitoare”

  Compania Shell a înregistrat un profit de 9,81 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu 6,4 miliarde de dolari în 2021. Profitul anual ajustat în 2022 se ridică astfel la 39,87 miliarde de dolari, depășind cu mult cele 19,3 miliarde de dolari din 2021.

  Profitul este „obscen” și „o insultă la adresa familiilor muncitoare” a reacţionat Paul Nowak, secretar general al Congresului Sindicatelor din Marea Britanie. ONG-ul Global Witness susține că doar 1,5% din cheltuielile de capital ale Shell au fost folosite pentru a dezvolta surse regenerabile autentice. Cheltuielile reale ale Shell pentru energiile regenerabile sunt o mică parte din ceea ce pretinde, acuză grupul.

  Profitul uriaş obţinut de Shell, dar şi de restul companiilor din energie în 2022 a determinat guvernul britanic să introducă o taxă excepțională, care a fost ulterior înăsprită de Ministrul de finanțe al Regatului Unit, Jeremy Hunt.

  Paul Nowak a spus că taxele excepționale ar trebui majorate mai mult.

  „În timp ce gospodăriile din Marea Britanie se luptă să-și plătească facturile și să facă rost de bani, Shell se scaldă în bani. Timpul scuzelor a trecut. Guvernul trebuie să impună companiilor energetice o taxă excepțională mai mare. Sunt lăsate miliarde pe masă”, a spus el.

  „În loc să tragă în jos salariile medicilor, profesorilor, pompierilor și a milioane de alți funcționari publici greu încercaţi, miniștrii ar trebui să oblige giganţii de petrol şi gaze să plătească cât este corect”.

  Compania a declarat că a distribuit 26 de miliarde de dolari acţionarilor în 2022, 6,3 miliarde de dolari doar în ultimul trimitestru, după ce a majorat dividendele cu 15%. De asemenea, a anunțat răscumpărări de acțiuni de 4 miliarde de dolari în următoarele trei luni.

  Compania a beneficiat de pe urma situaţiei internaționale a livrărilor de gaze, care a început în 2021 și a fost exacerbată de invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

  „Rezultatele noastre din trimestrul IV și de-a lungul întregului an demonstrează forţa portofoliului diferențiat al Shell, precum și capacitatea noastră de a furniza energie vitală clienților noștri într-o lume volatilă” a transmis CEO-ul Shell, Wael Sawan.

  „Nici o companie nu ar trebui să obțină astfel de profituri scandaloase din invadarea ilegală a Ucrainei de către Putin”, a reacţionat Ed Davey liderul liberal-democraţilor din Marea Britanie.

  după observatornews.ro

  Facebook

  LUMEA

  Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de vaccin împotriva Covid-19 din 2023 până în 2026, cu reducerea numărului de...

  LUMEA

  „Uniunea Europeană nu îndrăznește să își protejeze frontierele externe, a pierdut controlul asupra migrației, acest proces este acum dominat de traficanții de persoane, care...

  LUMEA

  Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a declarat că Budapesta va lupta la Curtea de Justiţie a UE pentru a apăra o lege a...

  POLITICA

  În opinia ex-prim-ministrului Vlad Filat, actuala guvernare, din momentul alegerilor parlamentare anticipate, nu a reușit să obțină rezultate palpabile și nici statutul de țară...

  Copyright © 2021