Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Profesorii pleacă din sistem

  32 de persoane, inclusiv 18 cadre didactice, au demisionat în această lună din cauza obligativității de a se vaccina anti-COVID-19 sau de a prezenta teste efectuate din cont propriu. Datele au fost prezentate de către Federația Sindicale a Educație și Științei într-o nouă adresare publică pe numele premierului, Natalia Gavrilița.

  Sindicatele afirmă că numărul plângerilor din partea angajaților din educație este tot mai mare și au cerut repetat autorităților să anuleze obligativitatea vaccinării sau a suportării costurilor pentru testele anti-COVID-19.

  Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei

  «Nu este legală această cerință și chiar și legea securității și sănătății în muncă prevede că nu poate fi pusă pe umerii salariaților nici un fel de plăți legate de securitatea la locul de muncă. Avem raioanele respective, am făcut un sondaj. Avem peste 6-7 raioane aceste cifre. Hâncești, Ștefan Vodă, Glodeni unde au plecat și pedagogi și cadre auxiliare din motiv că nu acceptă să plătească din buzunar aceste teste. Semnalul a fost tras și noi bănuim că cifra ar putea crește».

  Totodată, președintele sindicatului din domeniu spune că cei de la Minister, zic că nu au primit adresarea sindicatelor. Și asta în pofida faptului că celor din urmă li s-a expediat o confirmare de la Cancelaria de Stat semnată de Adrian Ermurachi.

  Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei

  «Parcă Dialogul Social este, parcă negociem, discutăm dar nu suntem auziți. Da, avem confirmare de la cancelarie că au fost remise către MS și ME și am rămas mirat, am auzit din presă că cei de la Guvern zic că nu a ajuns mesajul. Dovada că a ajuns este dar răspuns din păcate nu avem. Văzând că a trecut o lună deja și conform legii petiționării nu avem un răspuns, am venit cu un demers repetat. Și dacă vă întrebați dacă cifra de 18 cadre didactice este inventată, nu nu este».

  Dacă nu vor fi auziți, sindicatele vor ataca decizia în judecată. Amintim că Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a declarat anterior că testarea obligatorie a cadrelor didactice din resursele financiare proprii, rămâne în vigoare.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021