Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Producătorii moldoveni exportă cireșele la cele mai mici prețuri

  Exportul de cireșe și vișine din Republica Moldova s-a majorat în actualul sezon agricol de peste două ori, arată date publicate de Ministerul Agriculturii şi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

  Conform datelor din Sistemele Informaționale ale Serviciului Vamal, se atestă o creștere semnificativă de 117% la exportul de cireșe și de 99% la exportul de vișine.

  Creşterea semnificativă a exporturilor este îmbucurătoare, doar că producătorii din Moldova le vând la cele mai mici preţuri de pe piaţa mondială.

  Astfel preţul mediu de export a fost în acest an de aproximativ 0,94 dolari pentru un kilogram.

  Exportăm mai ieftin decât Uzbekistanul şi alte state

  O analiză realizată de Andrei Lozan, specialist în lanțul valoric al fructelor, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, a scos la iveală că deşi după cantitate Moldova intră în top 10 cei mai mari exportatori de cireşe din lume, țara noastră obține cel mai mic preț mediu, de 6 ori mai mic decât media globală.

  Cele mai mari prețuri le-au obținut în 2020 țările de pe continentele americane: Canada, SUA și Chile cu valori de 7,9 dolari, 7,5 și 6,9 dolari pentru un kilogram. Austria exportă la un preţ mediu de 3,9 dolari, Spania – cu 3,6 dolari, Turcia – cu 2,6 dolari, iar Uzbekistanul – cu 1,9 dolari pentru un kilogram.

  O altă problemă este că piața cireșelor pentru Republica Moldova este slab diversificată însumând 6 destinații de export, dar real două pieţe: Rusia şi Belarus.

  Astfel în anii 2020-2021 circa 70-74% din cireşe erau exportate pe piaţa Rusiei, iar 21-22% – în Belarus. Ministerul Agriculturii nu oferă detalii privind pieţele de desfacere din acest an.

  La începutul anului curent în țară erau circa 4.500 de hectare vișin și 5.300 de hectare de cireș.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  mold-street.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru weekend și luni, 1 – 3 octombrie. Prin...

  Noutăţi

  S-a scumpit energia termică și pentru consumatorii din capitală. Astfel, beneficiarii de energie termică centralizată primită de la Termoelectrica vor plăti deja 2854 de...

  ECONOMIE

  Agentul termic în țară ar putea să se scumpească. Termoelectrica și CET Nord cere ANRE majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor pentru anul...

  Noutăţi

  Ministerul Sănătății a anunțat că, în ultima săptămână, pe teritoriul țării au fost înregistrate 2414 cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 1400 mai...

  Copyright © 2021