Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Producătorii moldoveni au fost exportat peste 5 mii de tone de cireșe

  Peste 5 mii de tone de cireșe au fost exportate de producătorii moldoveni până la mijlocul lunii iunie curent. Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, în prezent, producătorii agricoli din Republica Moldova negociază comercializarea cireșelor pe noi piețe din Uniunea Europeană. Antreprenoarea Mariana Pîslaru, din Ustia, Dubăsari, gestionează 50 de hectare de livezi, plantate cu soiuri moderne de cireșe precum: Early Star, Skeena, Black Star, Kordia, Regina. Anul acesta, antreprenoarea exportă în premieră, cireșe în Olanda.

  „Anterior, cireșele erau exportate preponderent în țările CSI, însă în acest an avem o experiență nouă de export în Olanda. Utilizăm tehnologii moderne de producere, avem soiuri solicitate de consumatori, de trei ani deținem certificatul GLOBALG.A.P., care confirmă respectarea a peste 200 de cerințe riguroase în procesul de producere, de aceea sperăm să extindem exportul și în alte țări ale Uniunii Europene”, a spus Mariana Pîslaru.

  Suprafețele de cireș au crescut în ultimii ani în R. Moldova de la 2,4 mii hectare în 2011 la peste 4 mii hectare în 2021. În livezile noi se plantează soiuri solicitate pe diferite piețe, rezistente la crăpare și transportare, fiind implementate noi tehnologii de producere. În 2021, circa 70% din totalul exporturilor au fost efectuate în Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor.

  moldpres.md

  Facebook

  Copyright © 2021