Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Problema maidanezilor, în vizor

  Pe străzile municipiului hoinăresc până la 5.000 de maidanezi. Problema câinilor fără adăpost este în vizorul autorităților locale de ani buni, perioadă în care tot sunt în căutarea soluțiilor optime. Problema a ieșit din nou la iveală, după ce, săptămânile trecute, câțiva copii au fost atacați de o haită de câini în timp ce se întorceau de la școală. Cu ce soluții vine Primăria în problema maidanezilor, urmăriți în materialul colegilor mei.

  „Necropola” de la Chișinău, unde anii trecuți au fost curmate viețile a sute de maidanezi, este acum singurul centru de sterilizare a câinilor fără stăpân. Pe lângă sterilizare, angajații centrului îngrijesc patrupezii și încearcă să le găsească o familie care să îi adopte. În prezent, centrul este supraaglomerat. Acesta găzduiește 750 de câini.

  Roman Trahtman Șef Centrul de sterilizare, mun. Chișinău

  «Desigur, este greu de spus că în „Necropola” mai sunt locuri vacante , dat fiind că centrul nu este atât de mare precum crede lumea. Noi putem găzdui circa 1.000 de câini, însă acest lucru va crea un disconfort pentru patrupezi. Avem nevoie de mai mult spațiu. Mi-aș fi dorit ca societatea civilă să intervină și să construim un adăpost nou, mai bun și mai încăpător decât „Necropola”».

  Municipalitatea a venit cu trei soluții pentru această problemă. Prima ar fi sterilizarea maidanezilor. Potrivit șefului adjunct al centrului, Irina Iacovlenco, „Necropola” are capacitatea de a steriliza anual 8 mii de patrupezi. O altă soluție propusă de municipalitate este adopția.

  Irinka Iacovenco, șef adjunct Centrul de sterilizare, mun. Chișinău

  «A doua etapă este capturarea patrupezilor din punctele fierbinți, acolo unde nu pot fi întorse din cauza numărului mare de câini. Ulterior, maidanezul ajunge în centrul de adopție, unde poate fi luat de o familie».

  Proprietarii animalelor de companie trebuie convinși să-și cipeze patrupezii. Astfel se va reduce riscul de abandon, întrucât stăpânul va putea fi identificat. Specialiștii mai spun că trebuie instroduse impozite speciale pentru animalele nesterilizate.

  Irinka Iacovenco, șef adjunct Centrul de sterilizare, mun. Chișinău

  «Totodată, în regulament trebuie să fie stipulat ca oamenii care-și vor steriliza animalele de companie vor fi scutiți de impozite speciale. Patrupezii nesterilizați trebuie să coste mai scump, așa încât omul să vrea să-și sterilizeze animalul de companie. Aceste facilități trebuie să se regăsească în cadrul unui program municipal de sterilizare. Toți câinii trebuie sterilizați pentru a împiedica înmulțirea lor».

  Muncipalitatea a identificat, déjà, terenul unde va fi ridicat cel de-al doilea adăpost. Acesta se afla chiar în apropierea „Necropolei”. În prezent, se elaborează actele care ar permite înregistrarea acestui teren. Deocamdată, autoritățile nu au o dată exactă de începere a lucrărilor de construcție.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020