Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Priveliște încântătoare în satul Bardar

  Albi, bordo, galbeni sau chiar roz. Această combinație de culori o puteți admira pe suprafața lacului cu nuferi din satul Bardar. Priveliștea bucură ochii vizitatorilor începând cu luna mai și până la începutul lunii octombrie.

  Vera Ciocan, reporter Accent TV

  «La doar 20 km de Chisinau, in satul Bardar, raionul Ialoveni se ascunde raiul nuferilor. Cele peste 50 de soiuri au fost aduse din toate colțurile lumii și au diferite forme și culori. Odată ajunși, vizitatorii au ocazia să facă plimbări cu barca».

  În 8 ani, Gheorghe Luchiță a reușit să transforme un teren agricol într-o adevărată oază de liniște. Inspirat de locurile pitorești pe care le-a vizitat a decis să creeze propriul colțișor de rai – acasă. Pe terenul moștenit de la unchiul său a decis să planteze nuferi aduși din Statele Unite ale Americii, Franța și chiar Thailanda.

  Gheorghe Luchița, fermier satul Bardar

  «Ideea este inspirată de locuri de obicei mai frumoase. Iată eu am văzut primii nuferi în Florida, SUA. Balta nu se utilizează pentru irigare deja de mulți ani, au început să crească tot felul de alge și ca să nu crească plante dăunătoare am decis să sădim plante utile».

  Soiurile de nuferi nu necesită o îngrijire specială, adaptându-se ușor climei din țara noastră. Unele dintre ele pot crește chiar și până la 100 de ani.

  Gheorghe Luchița, fermier satul Bardar

  « În decursul anului nu necesită nici o îngrijire, i-am sădit și dacă nu sunt răpitori care să îi mănânce, atunci nuferii foarte bine cresc. 05:36-05:46 Multe soiuri noi deja le scoatem din utilizare și le înlocuim cu soiurile care sunt mai productive, au flori mai mari».

  Fermierul ne-a spus că pandemia de coronavirus a dublat numărul de vizitatori. Astfel, mai mulți voluntari de la Fundația Donează pentru Copii au grijă să fie respectate toate regulile de protecție.

  Gheorghe Luchița, fermier satul Bardar

  « Până în acest an intrarea era gratuită și am avut posibilitate pe toți să-i primim, însă anul acest suntem nevoiți să limităm numărul de persoane care intră pe teritoriul fermei. În ajutor ne vine Fundația Donează pentru Copii».

  Intrarea pe teritoriul fermei costa 50 de lei, iar banii sunt expediați în bugetul fundației. Vizitatorii pot admira nuferii din satul Bardar până la începutul lunii octombrie.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020