Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Prioritățile PSRM pentru următoarele ședințe ale Parlamentului

  Fracțiunea parlamentară a PSRM și-a stabilit prioritățile pentru următoarele ședințe ale Legislativului. În ședința de astăzi a fracțiunii, la care a participat și președintele țării, Igor Dodon, deputații socialiști au decis să sprijine proiectele politicii bugetar-fiscale și al bugetului de stat, în mod special, prevederile care vin să îmbunătățească viața cetățenilor Republicii Moldova.

  Deputații PSRM au optat pentru un buget de stat orientat social și pentru investiții în infrastructură. La insistența deputaților, dar și a șefului statului, Igor Dodon, în 2021 în premieră, proiectul politicii bugetar-fiscale nu prevede majorări de impozite, chiar dacă suntem într-o perioadă de criză. Totodată, socialiștii au pledat pentru necesitatea stimulării fiscale a anumitor sectoare ale economiei, pentru a le ajuta să-și revină cât mai repede din situația de criză, provocată de pandemia COVID-19.

  Astfel, socialiștii vor susține aplicarea unei cote reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, în paralel cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară. Tot în susținerea agricultorilor, deputații PSRM vor sprijini creșterea mărimii pasibile restituirii TVA la exportul producției agricole, de la 8% la 12% din valoarea exporturilor, adică în buzunarul fermierilor noștri vor rămâne mai mulți bani.

  Fracțiunea PSRM salută o nouă reducere a TVA pentru sectorul HoReCa, de la 15% la 12%, asta după ce anul trecut am votat reducerea de la 20% la 15%. Această măsură vine să sprijine acest sector, care a fost printre cele mai afectate de criza pandemică.

  Deputații au salutat și propunerea Guvernului de majorare a scutirii personale anuale, de la 24 000 de lei la 25 200 lei, precum și în cazul persoanelor întreținute o majorare cu 50%, de la 3 000 lei la 4 500 lei.

  Cât privește proiectul bugetului de stat, fracțiunea PSRM pledează pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar. Așa cum a propus anterior președintele Igor Dodon, angajaților în sectorul medical urmează să le crească din nou salariile din 1 ianuarie 2021 cu 30%, după ce la 1 septembrie a acestui an salariile au crescut cu 30%.

  Un alt aspect susținut ține de banii planificați în buget, în sumă de 200 de milioane de lei, pentru subvenționarea impozitelor salariale pentru angajații care s-au întors în țară. Este o măsură concretă pentru a stimula revenirea moldovenilor acasă.

  Deputații PSRM au decis să sprijine și adoptarea pachetului de legi privind UTA Găgăuzia. De asemenea, parlamentarii PSRM vor promova proiectul de lege, care vine să acorde limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost anterior.

  În același timp, au menționat că vor insista pe inițiativa ca prospectul pentru medicamente să fie tradus și în limba rusă. Susținute vor fi și modificările la Codul Audiovizualului, pentru a aduce mai multă claritate în funcționarea radiodifuzorilor, inclusiv prin adaptarea legii la strategia securității naționale.

  socialiștii.md

   

  Facebook

  SOCIAL

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a vizitat satele Hristici, Bădiceni și Holoșnița din raionul Soroca. În cadrul întrevederilor, Igor Dodon a examinat cu primarii și...

  SOCIAL

  Președintele PSRM, Igor Dodon, și-a început vizita în raionul Soroca cu satele Dubna și Volovița, unde a discutat cu administrația locală și membrii PSRM...

  POLITICA

  Președintele Maia Sandu s-a încadrat în termenii stabiliți de socialiști și a desemnat candidatul la funcția de premier până în data de 1 februarie....

  SOCIAL

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a depus flori la monumentul victimelor Holocaustului, în memoria celor șase milioane de evrei care au fost exterminați de către...

  Copyright © 2020