Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Prioritățile aleșilor poporului

  Majoritatea parlamentară PAS ignoră și-n continuare inițiativele opoziției. Astăzi, în cadrul ședinței plenare, partidul de guvernămât a respins mai multe inițiative propuse de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Una dintre ele vizează audierea în Plen a premierului Natalia Gavrilița pe marginea datoriilor acumulate de MoldovaGaz către Gazprom pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie.

  Petru Burduja, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  ”Această solicitare vine ca urmare a faptului că pe ordinea de zi de astăzi se regăsește proiectul de lege cu privire la rectificarea bugetului pentru anul curent, din conținutul căruia vedem că acești bani din conturile Energocom urmează să ajungă la MoldovaGaz. Totodată, cunoaștem despre rugămintea guvernului de a examina în regim de urgență proiectul care prevede transferul de bani de la Energocom la MoldovaGaz. Vrem să înțelegem când va fi următoarea dată când veți veni în Parlament cu solicitarea de a modifca bugetul pentru a cere mai mulți bani, și de ce banii nu sunt dați SA Moldova Gaz, ci întreprinderii ”Energocom„.

  Propunerea opoziției a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Totodată, actuala guvernare a refuzat audierea în Plen a conducerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat cu privire la faptul că, în prezent, procurorul general interimar, Dumitru Robu beneficiază de protecție din partea statului. Aleșii poporului din opoziție și-au dorit să afle ce stă la baza acestei decizii și cât îi costă pe cetățeni, paza funcționarului, în condițiile în care aceste servicii sunt achitate din banii publici. Mai mult, opoziția și-a dorit invitarea în Plen a șefului Centrului Național Anticorupție. Inițiativă care, la fel, nu a obținut votul majorității.

  Grigore Novac, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Filmulețul apărut în spațiul public, în care procurorul general interimar Dumitru Robu apare numărând mai multe bancnote, trezește mai multe suspiciuni cu privire la o eventuală încălcare a legislației”

  Totodată, majoritatea parlamentară nu și-a dorit excluderea de pe ordinea de zi a inițiativei PAS care presupune majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru bărbați, cât și femei. Proiect, dur criticat de fracțiunea blocului. Deputatul Vladimir Odnostalco a declarat că în 2018, proiectul a fost adoptat sub presiunea strcuturilor internaționale, fără a fi supus discuțiilor publice, lucru care se întâmplă și acum. Odnostalco a spus că inițial legea trebuia supusă consultărilor publice cu participarea societății civile, iar ulterior înaintată spre examinare în Legislativ. Anterior majoritatea PAS a declarat că legea este necesară pentru a face posibilă majorarea pensiilor. În pofida argumentelor invocate de către opoziție, proiectul a rămas pe ordinea de zi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021