Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Principalele prevederi din bugetul de stat

  „Nu am permis ca Moldova să intre în anul 2021 pe un fundal al haosului, fără a fi adoptate principalele documente financiare ale statului.” Este declarația președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuc. Mai multe despre prevederile din bugetul de stat, aflați în continuare.

  Vladimir Golovatiuc, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, deputat PSRM

  «Costurile pentru personal vor crește semnificativ, în primul rând, salariile. Bugetul prevede peste 1,2 miliarde de lei în acest scop. Vorbim aici nu sunt doar lucrătorii medicali, ci de aproape întregul sector public. Pentru lucrătorii medicali se preconizează o majorare de salariu de 30%. Acestea au crescut cu 30%, în această toamnă, și cu încă 30%, începând din 1 ianuarie 2021. „

  Dublarea treptată a salariilor lucrătorilor din domeniul Sănătății a început anul acesta, la inițiativa președintelui Igor Dodon. În prima etapă, lefurile au fost majorate cu 30%, din 1 septembrie, iar din 1 ianuarie, acestea vor crește cu încă 30%. Etapa finală va culmina cu o majorare de 40% în prima jumătate a anului viitor. O altă inițiativă, aprobată de Parlament, este indemnizația unică pentru pensionari, în valoare de 1000 de lei, precum și conservarea măsurilor sociale aprobate în ultimii ani.

  Vladimir Golovatiuc, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, deputat PSRM

  ”Pensionarii, a căror pensie este sub patru mii lei, vor primi suplimentar în 1000 de lei. Majorarea va intra în vigoare de sărbătorile de Paști.”

  Vladimir Odnostalco, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, deputat PSRM

  ”Indemnizații în caz de deces al soțului sau soției. Aceasta este inițiativa noastră, pe care am implementat-o ​​în 2019, care funcționează acum și va continua să funcționeze în 2021. Acest lucru necesită bani și i-am găsit. Indemnizații pentru nașterea copilului . Pe vremuri era 8.300 lei, acum este 9.460 lei. Am găsit acești bani, înțelegem importanța familiei.”

  Potrivit lui Golovatiuc, plafonarea fondurilor locale, criticată de către deputații partidelor de dreapta, vizează de fapt sprijinirea și promovarea afacerilor în localităși și nu perturbează în niciun fel activitățile primăriilor locale.

  Vladimir Odnostalco, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, deputat PSRM

  ”Această măsură nu vizează în totalitate autonomiei financiare a autorităților locale, ci stimularea afacerilor. Conexiunea logică este foarte clară: statul sprijină afacerile la nivel teritorial, crește numărul locurilor de muncă, crește salariile și e veniturile la bugetele locale.„

  În buget mai sunt incluse fonduri pentru continuarea programelor de infrastructură a drumurilor, instalarea sistemelor de iluminat, aprovizionare cu apă și canalizare în localitățile țării.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021