Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Prin viață pe două roți

  De plouă, de ninge sau bate vântul, bicicleta este singurul mijloc de transport pentru locanicii din Delacău, raionul Anenii Noi. Optimiști și plini de viață, oamenii spun că astfel duc un mod sănătos de viață și nu ar schimba pentru nimic în lume mersul pe două roți.

  Pe ulițele din Delacău, Aneni Noi, în fiecare zi parcă s-ar da o competiție pe biciclete. De la mic la mare, toți localnicii se deplasează pe două roți. Așa a fost și astăzi, în pofida ploii de afară.

  Svetlana Chiperi, asistentă medicală
  Ne grăbim la serviciu, suntem asistente medicale la punctul medical, ia, uite ,medicul, prindeți-l pe dânsul…

  Svetlana Chiperi, care este asistentă medicală în localitate, spune că satul este foarte mare și nu reușește să ajungă pe jos la fiecare solicitare.

  Svetlana Chiperi, asistentă medicală

  «Satul e mare, pe malul Nistrului, până ajungem în partea cealaltă, în Centru, trebuie vreo jumătate de oră. Dar așa cu biciceta în 10-15 minute. Așa-i, nu avem bani de mașini încă».

  Și așa se deplasează toți laolaltă, elevii, poștașii, angajații medicali, agricultorii și lista poate continua. Mai nou, la Delacău, pe bicicletă merg și bunicile.

  «Am 62 de ani și permanent merg pe bicicletă pentru că eu așa mă simt mai sănătoasă. Omul trebuie să facă mișcare. Omul de ce se mișcă mai mult, de aceea e și mai sănătos!”

  «Cu bicicleta…merg din clasa IV. Este, cum zice rusu: „bâstrohodnîi”, dar pe jos, încă e mai frumos!”

  Aproape fiecare familie din Dealacău are câte o bicicletă. Oamenii spun că mersul pe două roți este o activitate zilnică, indiferent de timpul de afară.

  «Bicicleta la noi este primul plan. Ne ducem, venim, și iarna și vara. Nu avem gimnastică, nu avem sală de sport, dar aici ne antrănăm cu bicicletele. Chiar și elevii la școală, dimineața se duc cu bicicletele, unii dintre ei, da, da».

  «Eu cu bicicleta de când sunt eu. Am lucrat „sveazist”, șapte ani, noaptea, ziua, mă duceam, veneam. La Puhăceni, la Speia, și amu tot cu bicicleta».

  În centrul satului l-am întâlnit și pe acest bărbat, doar că nu se deplasa pe bicicletă, ci pe motobloc.

  «Acesta e primul motobloc în Delacău, adus încă acum 15 ani. Chiar afară șade, în loc de cal. Calul îl dai la dos, dar acesta nu-l dai la dos, îl astupăm și gata. Hai, deadea Vanea, nu vrei și dumneata să dai un interviu».

  Oamenii din sat ne-au spus că nu le ajung bani să își cumpere mașini, însă chiar dacă ar avea, tot cu bicicleta s-ar deplasa, pentru că așa s-au obișnuit și se simt fericiți.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020