Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Primul cosmonaut al omenirii

  În urmă cu 60 de ani, Iurii Gagarin a făcut primul zbor în spațiu din istoria omenirii. La 12 aprilie 1961, în nava spațială Vostok-1, a încercuit planeta Pământ. Zborul în spațiul apropiat pământului a durat 108 minute. Astăzi este 12 aprilie, Ziua Cosmonauticii, o sărbătoare pentru întreaga omenire.

  Pentru a comemora cum se cuvine această realizare istorică a științei și tehnologiei sovietice, Comitetul executiv al Consiliului municipal a decis să redenumească una dintre cele mai aglomerate străzi din Chișinău, Bulevardul Muncești. De atunci, iată deja 60 de ani, strada poartă numele lui Iurie Gagarin. Însă acesta nu este singurul lucru care leagă Moldova de cosmos. Anume la Institutul Industriei Alimentare din Chișinău în 1963, au fost dezvoltate aproximativ 30 de tipuri de nutriție vitaminizată pentru astronauți – sucuri, jeleuri, sosuri în ambalaje speciale și bastoane de fructe. Iar la fabrica Kultpribor din Chișinău, a fost inventat un creion cu o cantitate dozată de plumb „Kimek”, care putea fi folosit în spațiu.

  Grigore Cușnir

  ”Este mândria noastră, dragostea noastră, anume a generației mele”

  Grigore Cușnir l-a cunoscut personal pe Iurii Gagarin. El l-a însoțit pe cosmonaut și i-a făcut cunoștință cu tradițiile și obiceiurile moldovenești, l-a introdus în cultura noastră și, după aceea, s-a întâlnit de mai multe ori cu prietenul său la Moscova. Grigore Cușnir a fost prezent și la sădirea acelui faimos stejar Gagarin, din parcul Ștefan cel Mare și Sfânt.

  Grigore Cușnir

  «Era o zi normală, puțin înnorat. Au pregătit locul, au venit, nu au fost întâlniri și evenimente în masă, doar l-au sădit și au mers înainte conform programului. El era în Trușeni, în Cricova. „

  Cu câțiva ani în urmă, placa a fost furată iar astăzi, la 60 de ani de la explorarea spațiului, aceasta a fost restaurată.

  Alexei Petrovici, coordonator, Comitetul Național „Pobeda”

  „Ne-am adunat aici, în parcul central al capitalei noastre, pentru a inaugura o placă comemorativă, informativă, la locul vizitat de primul cosmonaut al pământului și la copacul pe care l-a plantat cu propriile mâini în timpul șederii sale în Moldova în anul 1966 ”.

  Dar aceasta nu este nici singura și nici ultima amprentă a lui Iurii Gagarin la Chișinău. Pe aleea prieteniei din sectorul Râșcani al capitalei, cel de- al treilea tei de pe marginea carosabilului, la fel a fost plantat de primul cosmonaut. Dar și aici, lipsea plăcuța, iată de ce mult timp localnicii au uitat care copac anume îi aparținea lui Gagarin.

  Elena Pahomova, jurnalist

  „Împreună am aflat că acesta este al treilea tei și nu al patrulea așa cum se credea până acum câțiva ani. Este numit teiul îndelung răbdător. Îl stârpesc, îl rup dar el dăinuie „

  Și așa cum în ultima perioadă, pandemia de coronavirus dictează regulile iar adunările în masă sunt interzise, locuitorii capitalei au susținut inaugurarea plăcuței de la balcoanele caselor și au mulțumit celor prezenți pentru implicare.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020