Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Primăria Chișinău a majorat cu 85% numărul beneficiarilor care nu trebuie să achite taxa pe imobil

  Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a informat că toate categoriile de persoane care sunt scutite de achitarea impozitului pe imobil nu trebuie să plătească această taxă, chiar dacă au primit avizul de plată. Este vorba despre 78 de mii de chișinăuieni, care se bucură de o scutire totală de jumătate de milion de lei. Edilul a explicat, astăzi, la ședința Primăriei, că din cauza unor erori tehnice pe care le-a admis FISC-ul și CNAS aceste scrisori au fost trimise către toți chișinăuienii, inclusiv către cei care beneficiază de scutire.

  În aceste condiții, primarul a venit cu un apel către toate persoanele care sunt de vârsta pensionară și către alte categorii cărora nu li s-a luat în calcul scutirea, să se adreseze la Secția impozite pentru a li se aplica manual recalcularea.

  ”Și chiar dacă va fi foarte complicat, vom gestiona totul în regim manual. Sunt 78 de mii de proprietari care trebuie să fie scutiți de impozit. Așa ceva nu a mai fost”, a spus Ceban.

  Potrivit edilului, anul acesta municipalitatea a majorat numărul de persoane care nu vor plăti acest impozit cu 85%. Totodată, Ceban a accentuat că Guvernul a anulat scutirea cu 15% la achitarea înainte de termen a acestei taxe și a îndemnat concurenții electorali să nu implice Primăria în campanie.

  ”Evaluarea bunurilor imobile, care este obligația administrației publice centrale, nu a fost făcută din 2004, unde suma din care se calculează impozitul este de trei ori mai mică.

  Municipalitatea nu a majorat acest impozit, dar l-a ajustat în urma lipsei acțiunilor din partea administrației publice centrale până astăzi. Așa că cei care azi vorbesc, să nu facă în fiecare an campanii diverse, dar să-și asume pentru a nu intra în colaps”, a declarat Ceban.

  Potrivit legislației naționale, impozitul pe imobil nu-l plătesc pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, participanții la acțiunile de luptă din Afganistan, la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, cele supuse represiunilor şi ulterior reabilitate. De asemenea, de plata acestei taxe sunt scutite familiile persoanelor decedate în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, familiile militarilor căzuţi în acţiunile de luptă din Afganistan, familiile care au copii cu dizabilităţi şi membrii familiilor care au la întreţinere şi îngrijire permanentă persoane cu dizabilităţi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  SOCIAL

  Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în 2020 a avut un venit de aproape 800 de mii de lei. Datele se conțin în declarația de...

  SOCIAL

  Cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului va fi majorat, anul viitor, cu 1160 de lei. Astfel, din 1 ianuarie 2021, această prestație va fi...

  ECONOMIE

  Guvernul a majorat cu 24 de milioane de lei suma de 300 de milioane de lei alocată suplimentar la Fondul Național de Dezvoltare a...

  SOCIAL

  Mărimea indemnizației unice la nașterea copilului va crește de la 8 299 de lei la 20 000 de lei. Inițiativa aparține lui Igor Dodon...

  Copyright © 2021