Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Prima mașină electrică din Moldova

  Moldova nu duce lipsă de oameni ingenioși. Asta au demonstrat-o doi moldoveni, care au creat prima mașină electrică din țară. Așa că am fost și noi să vedem „Hi-Duk”-ul pe patru roți, așa cum a fost numit automobilul.

  Daniela Danilov, reporter Accent TV
  „Cine s-ar fi gândit vreodată că am putea conduce o mașină electrică realizată de moldoveni?! Eu, cu siguranță, nu… și nu doar din cauza faptului că nu am permis de conducere. Totuși, moldovenii au reușit sa dea lovitura, iar acum putem aprecia acest „Haiduc” electric, care poate circula cu o viteză de 40 de km/h și, care, ce-i drept, se deosebește prin forma sa de alte vehicule”.

  Oleg Sargu și Maxim Conoplin sunt cei care au creat primul automobil electric din Moldova. Ei ne-au povestit că proiectul nu doar că le-a unit ideile, ci le-a consolidat prietenia. Doi ani le-a luat ca să-și vadă visul realizat.

  Oleg Sargu, coordonatorul proiectului

  „Noi ne-am întâlnit, am avut careva obiective comune, de a realiza un obiect similar, el a venit cu ideea de mașină, eu – cu un alt proiect. Pe parcurs am mai făcut careva ajustări „împrumutate” de la realitățile Moldovei, cum ar fi roți mai mari. Odată cu proiectul, am făcut cunoștință și așa s-a primit că a fost o prietenie de la prima vedere”.

  Maxim Conoplin, designerul proiectului

  „Înainte de a porni ansamblarea acestui vehicul, timp de un an de zile a fost necesar să identific toate componentele care urmau să fie incluse. Apoi, am pornit de la schițele realizate pe hârtie, ca să stabilesc cum va arăta mașina, și apoi, treptat, am făcut modelarea ei în 3D la calculator. Am dorit să fie un design deosebit”.

  „Hi-duk-ul”, creat și ansamblat la Universitatea Tehnică din Moldova, are tracțiune integrală, este creat din oțel și poate fi de ajutor în lucrări agricole, având o viteză maximă de 40 de km/h.

  „Bateria se află chiar în centrul vehiculului, puțin mai în spate, deci distribuția greutății este destul de bună. 18 Kw/h sunt suficienți pentru o zi intensivă de muncă, de circa nouă ore. Se încarcă foarte simplu, aici este priza”.

  Creatorii vehiculului spun că proiectele lor nu se opresc aici și speră să surprindă în continuare cu ideile lor.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020