Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Prim-ministrul Ion Chicu a efectuat o vizită de lucru în raionul Leova

  Prim-ministrul Ion Chicu a efectuat o vizită de lucru în ajun în raionul Leova. Șeful Guvernului a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale, în cadrul căreia au fost abordate principalele probleme confruntate de cetățenii din raion. Printre acestea se numără lipsa locurilor de muncă și exodul tinerilor din localități, eliminarea gunoiștilor neautorizate, lipsa rețelelor de apeduct și canalizare.

  Prioritar, s-a discutat despre gestionarea situației epidemiologice la nivel local și național, despre gradul de pregătire al instituțiilor medicale și a celor de învățământ.

  Aleșii locali au vorbit despre necesitatea reparării drumurilor. Conform Programului, în acest an pentru reparația și întreținerea drumurilor publice naționale, locale, comunale, dar și a străzilor, din bugetul de stat pentru raionul Leova se preconizează mijloace financiare în sumă de 27 milioane de lei.

  La întrunire s-a analizat și proiectul care prevede construcția unui pod peste râul Prut, care ar uni oraşul Leova din partea Republicii Moldova şi satul Bumbăta din partea României. Membrii APL și-au exprimat convingerea că podul ar deveni o arteră de importanţă regională şi naţională, care ar contribui la crearea unui spaţiu economic comun şi ar facilita dezvoltarea relaţiilor economice, culturale şi comerciale cu perspective investiţionale în regiune.

  Calamitățile naturale și consecințele acestora în zonă s-au regăsit pe agenda discuției. Seceta din acest an a afectat culturile agricole și a adus prejudicii agenților economici.

  „Întrucât situația în agricultură este una critică, Guvernul a decis majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii cu 100 milioane de lei. Principala posibilitate de suport pentru domeniul agricol este de a oferi asigurări compensate de stat”, a subliniat premierul.

  Ion Chicu a inspectat și terenul din orașul Leova, cu o suprafață de 10 ha, destinat construcției Platformei Industriale Multifuncționale. Poziționarea acestuia este favorabilă, având conexiune la drumul republican R34 și posibilitatea de racordare la toate utilitățile: apă și canalizare, gaz și lumină. Costul total pentru crearea infrastructurii de utilități se ridică la cca 8 milioane de lei.

  „Trebuie să restabilim economia și în regiuni, nu doar în capitală. Potențiali investitori sunt, dar vor să găsească aici toate condițiile necesare pentru inițierea unei afaceri. În proiectul de asumare a răspunderii, Guvernul a prevăzut 50 de milioane de lei pentru crearea a 16 platforme industriale multifuncționale”, a declarat Ion Chicu.

  Prin crearea PIM în localitățile în care nu există Parcuri Industriale sau Zone Economice Libere, se urmărește sporirea atractivității investiționale a RM la nivel regional, dezvoltarea sectorului ÎMM, implementarea tehnologiilor moderne, dar și crearea a noi locuri de muncă.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Noutăţi

  Prim-ministrul Natalia Gavrilița se va afla astăzi într-o vizită de lucru în UTA Gagauz-Yeri, unde va participa la inaugurarea șoselei de centură a orașului...

  Noutăţi

  Acuzații la adresa ministrului Economiei Sergiu Gaibu din partea ex-premierului Ion Chicu, după afirmațiile actualului ministru despre importul produselor în cazul în care producătorii...

  Noutăţi

  Şedinţa Consiliului superior al procurorilor (CSP) de pe data de 22 iulie care așa și nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum,...

  ECONOMIE

  Fostul premier, Ion Chicu, susține că statul se împrumută la o rată de aproape 20% și califică acțiunea drept „operația furtul miliardului 2.0”. „Pentru fiecare...

  Copyright © 2021