Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Prețuri mai mari la locuințe

  Din vara anului trecut și până în vara anului curent, prețurile apartamentelor în Chișinău au crescut, în medie, cu 20-30 la sută. Cu alte cuvinte, taxele pentru locuințe s-au scumpit cu o sută de euro pentru un metru pătrat. Experții economici explică că majorarea prețurilor pentru locuințe este generată, în primul rând, de cererea care la fel, în ultimul an a crescut considerabil.

  Directorul unei companii imobiliare din Chișinău, Piotr Oleinic explică că din toamna anului trecut, odată cu relaxarea mai multor restricții pandemice, în capitală, cererea la apartamente a crescut. Iar odată cu cererea mare la locuințe s-au majorat și prețurile.

  Piotr Oleinic, director companie imobiliară

  “În complex nou prețul este de 700-750 de euro. Și aici prețul depinde de alți factori, blocul este dat în exploatare sau abia se construiește. În locuințele amplasate în blocuri vechi prețul este 650 de euro, la începutul anului era 600 de euro.”

  Piotr Oleinic explică că creșterea cererii la apartamente a fost generată de mai mulți factori.

  Piotr Oleinic, director companie imobiliară

  “Mulți oameni după ce au stat în carantină, lecțiile au fost online, au lucrat online, oamenii și-au dat seama că au nevoie de mai mult spațiu. Asta este una din cauze.”

  Totodată, și băncile au început să ofere credite pentru locuințe avantajoase. Și experții economici spun că, în acest an, băncile au înregistrat o creștere a creditelor ipotecare.

  Oleg Cosîh, expert economic

  „În acest an, băncile au înregistrat o creștere a creditelor ipotecare, în special în cadrul programului „Prima Casă”, care include mai multe proiecte mici, pentru bugetari, familii cu mulți copii, dar și pentru alte categorii, cărora li se propun condiții avantajoase.”

  Experții economici opinează că pentru moldoveni este foarte important să aibă un acoperiș deasupra capului. Iar pentru asta oamenii iau credite pentru 25 sau chiar 30 de ani.

  Oleg Cosîh, expert economic

  „Iată așa cum unii oameni vor să trăiască acel „vis american” pe care –l știu toți, noi moldovenii, ne dorim să avem un apartament în Capitală. Și oamenii iau credite. Și o să vedeți că dincolo de orice discuție de genul: ” uitați-vă câte multe blocuri se construiesc, acestea sunt pustii, nu le cumpără nimeni…” Nu este chiar așa, ba chiar dimpotrivă! ”

  Experții economici mai spun că prețurile la apartamente corespund realităților zilelor de azi.
  Oleg Cosîh, expert economic

  “Iată apare întrebarea: Cine cumpără? Nu cumpără extratereștri, cumpără tot moldovenii care locuiesc aici și vor să își construiască un viitor, cei care își măresc familiile. În Chișinău anual se vând și se cumpără zeci de mii de apartamente. Ceea ce înseamnă că zeci de mii de oameni în Moldova, anume moldoveni, nicidecum portugheji, români sau cetățeni ai Federației Ruse”.

  Experții economici susțin că în Moldova, anual se vindeau până acum până la 15 mii de apartamente, acum acest indice s-a dublat și a ajuns la 30 de mii.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021