Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Prețul la pîine, majorat artificial?

  Prețul la pîine a crescut artificial. Declarația îi aparține deputatului blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac și vine la mai puțin de 24 de ore, după ce combinatul de panificație din Bălți a decis să majoreze prețul la pâine cu 5,5%. Și asta în condițiile în care, în acest an în țară a fost înregistrată o recoltă record de grâu, motiv pentru care Blocul solicită intervenția de urgență a guvernului, întrucât mîine ar putea fi târziu, mai spune deputatul.

  Ieri, Combinatul de Panificație din Bălți a anunțat că unele din franzele pe care le produc s-au scumpi cu 5,5 la sută, sau în mediu cu 25 de bani. Astfel, franzela „Gordoskoi” care a costat 4 lei și 50 bani, costă 4 lei și 75 de bani, iar prețul la pâinea „Utrenii” a fost ridicat de la 4 lei și 25 bani până la 4 lei și 50 bani. Deputatul blocului Comuniștilor și Socialiștilor, vicepreședintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Radu Mudreac spune că decizia combinatului este neargumentată, deoarece premise pentru a majora prețul la produsele de panificație – nu sunt. Iar, pentru a fi mai convingător, Mudreac a operat cu cifre concrete. Potrivit parlamentarului, recolta de grâu din acest an este una record – un milion 500 de mii de tone. Și asta în condițiile în care în ultimii doi ani cifra a variat între peste o jumătate de milion și un milion 200 de mii de tone. Mudreac a precizat că roada bogată de grâu din acest an s-a datorat susținerii acordate de guvernarea anterioară.

  Radu Mudreac, Vicepreședinte, Comisia agricultură și industrie alimentară

  «Această recoltă mare de pâine a avut ca bază, ca urmare a secetei din anul 2020, acele ajutoare sau acoperirea pierderilor care au fost compensate de guvern la acea etapă, de 360 de milioane de lei . 300 de milioane care au fost acordate din bugetul de stat și 60 de milioane ca suport din partea Federației Ruse. Anume pentru pregătirea pentru semănatul de toamnă, dacă nu era acest suport nu era să avem recolta record din anul 2021».

  Acum, mingea este pe terenul actualei guvernări, spune Mudreac. În numele întregii fracțiuni, deputatul a cerut intervenția de urgență a Cabinetului de Miniștri condus de Natalia Gavriliță.

  Radu Mudreac, Vicepreședinte, Comisia agricultură și industrie alimentară

  «Noi solicităm guvernului și instituțiilor subordonate Parlamentului să intervină în mod de urgență. Astăzi și nu mîine, fiindcă mîine ar putea fi prea târziu. De a clarifica ce stă la baza creșterii acestui preț, pentru că tot ei strigau că se ridică prețul la pîine și că nu este grâu în țară. Astăzi nu sunt premise pentru creștere prețului la pâine. Categoric, nu sunt premise».

  Totodată, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va cere audieri parlamentare pe acest subiect, întrucât, potrivit lui Mudreac, pâinea este produsul de bază pentru toate păturile sociale din RM, și atunci când crește prețul la pâine primii care vor avea de suferit sunt cei cu venituri mici. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții guvernului pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu ne-a răspuns la telefon. Contactat de esp.bălți, directorul Combinatului de Panificație din Bălți, Eduard Grama a argumentat că majorarea e legată de creșterea prețurilor la materia primă. S-a scumpit făina, iar prețurile la grâu nu scad după recoltare, a precizat acesta.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021