Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  PREȘEDINȚIA – INSTRUMENT ELECTORAL

  Candidații Partidului Acțiune și Solidaritate pentru funcția de deputat încalcă legislația electorală. De această părere sunt experții în drept, care au comentat participarea lor la ședințe de lucru alături de președintele țării. Asta înseamnă utilizarea abuzivă a resurselor administrative în scop electoral și reprezintă o încălcare a principiului egalității concurenților electorali, spun juriștii.

  Candidații Partidului Acțiune și Solidaritate pentru funcția de deputat încalcă legislația electorală. De această părere sunt experții în drept, care au comentat participarea lor la ședințe de lucru alături de președintele țării. Asta înseamnă utilizarea abuzivă a resurselor administrative în scop electoral și reprezintă o încălcare a principiului egalității concurenților electorali, spun juriștii.

  La ședința de joi cu membrii Consiliul Superior al Magistraturii, Maia Sandu a mers împreună cu Olesea Stamate, candidat pentru funcția de deputat pe lista PAS. Întrebată de ce a încălcat legislația, ea a spus că nu vede nicio problemă în acțiunile sale.

  Ce a căutat la această întâlnire doamna Olesea Stamate, care este pe locul 13 în lista pas?

  – Olesea Stamate este consilierul meu pe justiție și era firesc să fie la acea ședință. Ea nu a degrevat din funcție. Ea se află în campanie!

  -E conflict de interese! Ea se află în campanie electorală!

  – Așa puteți să spuneți despre orice! N-a fost absolut nicio ilegalitate!

  – Deci nu vedeți o problemă?

  – Bineînțeles!

  Experții în drept au văzut însă o încălcare flagrantă a legislației din partea președintelui și candidatei PAS, deoarece folosesc resursele statului pentru a-și face campanie electorală.

  “N-avea ce căuta la această ședință un concurent electoral care este din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, adică doamna Olesea Stamate în cadrul acestei ședințe fiindcă, aceasta poate fi tratat ca o încălcare a principiului egalității concurenților electorali care, pune în pericol egalitatea, libertatea și onestitatea alegerilor parlamentare. Și poate fi tratat ca, utilizarea resurselor administrative în obținerea devidentelor electorale”, a declarat Teodor Cârnaț, doctor în drept.

  “Cu atât mai mult, participarea doamnei Stamate la această ședință, dânsa, dacă candidează la funcția de deputat la alegerile anticipate, dânsa trebuia să fie degravată din funcție și nu are dreptul să participe la asemenea consfătuiri”, a declarat prin telefon Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale.

  A doua zi după ședința CSM, Președinția este folosită din nou în campania electorală. De data aceasta, Maia Sandu îi convoacă pe membrii Consiliului Suprem de Securitate, la care au participat aproape toți candidații de pe primele poziții din lista PAS – Igor Grosu, Ana Revenco, Andrei Spânu, care a degrevat, Sergiu Litvinenco și alții. Niciunul dintre ei nu a văzut în asta ceva grav.

  “- În calitate de ce veți participa la Ședința Consiliului Suprem de Securitate? – Ca membru a Consiliului. – Dar nu intră în contradicție cu statutul de candidat pe care îl aveți? – Dar unde vedeți contradicția? În ce constă contradicția? – Legea permite să participați astăzi…? – Păi dumneavoastră mă întrebați dacă intră în contradicție. Nu văd nici o contradicție, dacă este o contradicție spuneți-mi-o și analizăm. Eu nu o cunosc”, a conchis Sergiu Litvinenco, candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

  “Calitatea mea este de membru a Consiliului Suprem de Securitate. Din punctul meu de vedere v-o spun și ca ofițer, nu văd nici o discordanță între ședințele Consiliului Suprem de Securitate și ceea ce se întâmplă la moment în Republica Moldova, adică a demarat în definitiv campania electorală”, a declarat Chiril Moțpan, candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

  Experții în drept i-au contrazis din nou pe candidații care folosesc Președinția în scopuri electorale. Or, aceștia din urmă trebuiau să refuze participarea la întrunire, pentru că legislația interzice utilizarea resurselor statului.

  “Dacă noi dorim să promovăm unele principii ale statului de drept cum ar fi egalitatea, legalitatea și respectarea întocmai a spiritului Constituției și a legii, era cred că binevenit ca acești membri ai Consiliului Suprem de Securitate să nu să se prezinte și să spună că, pentru a respecta întocmai egalitatea tuturor concurenților electorali, noi nu ne ducem astăzi la Ședința Consiliului Suprem de Securitate”, a subliniat Teodor Cârnaț, doctor în drept.

  “Bineînțeles că aici noi putem să vorbim de exploatarea sursei administrative în cazul dat, pentru că, orice persoană, dacă ocupă careva funcții și candidează la funcția de deputat, el trebuie să degraveze din funcție și să se ducă acolo unde el găsește de cuviință. Dar, până când el nu este degravat din funcție, înseamnă că putem să vorbim de exploatarea sursei administrative în scopuri electorale”, a declarat prin telefon Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale.

  Articolul 52, punctul 7 al Codului Electoral le interzice candidaților să folosească mijloacele și bunurile publice, resursele administrative în campaniile electorale.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  ECONOMIE

  Flash-mob la Președinție. Zeci de automobiliști au pichetat instituția prezidențială, într-o încercare de a-i atrage atenția Maiei Sandu la creșterea galopantă a prețurilor pentru...

  Copyright © 2021