Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Preşedintele Iranului promite o anchetă după moartea tinerei Mahsa Amini

  Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a afirmat joi că decesul unei tinere, care a provocat manifestaţii în Iran, va face obiectul unei „anchete”, dar a denunţat ipocrizia puterilor occidentale.

  „Fiţi liniştiţi, cu siguranţă va fi deschisă o anchetă”, le-a declarat el jurnaliştilor în marja Adunării Generale a ONU la New York, citat de Agerpres, adăugând că raportul medicului legist nu a menţionat niciun abuz din partea poliţiei, ceea ce manifestanţii contestă. „Dar nu vreau să trag concluzii prea repede”, a spus el.

  „Dacă una dintre părţi a comis greşeli, cu siguranţă asta trebuie să facă obiectul unei anchete”, a dat asigurări preşedintele iranian, făcând cunoscut că „a contactat familia fetei decedate” căreia i-a promis că „va ancheta incidentul cu asiduitate”.

  Mai multe manifestaţii, în cursul cărora cel puţin 17 persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit bilanţului postului public de televiziune, au izbucnit în Iran de când autorităţile au anunţat, la 16 septembrie, decesul lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

  Ea fusese arestată pentru că „purta haine necorespunzătoare”, de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

  Moartea sa a suscitat condamnări internaţionale. La rândul lor, Statele Unite au anunţat joi sancţiuni economice împotriva poliţiei de moravuri din Iran şi a mai multor oficiali din domeniul securităţii, pentru „violenţă împotriva manifestanţilor” şi pentru moartea tinerei Mahsa Amini.

  digi24.ro

   

  Facebook

  SOCIAL

  O minoră de 12 ani a decedat la spital, iar cinci persoane au suferit traumatisme în urma unui accident rutier produs noaptea trecută la...

  LUMEA

  Un oficial de rang înalt din Iran a cerut forțelor de securitate să trateze protestatarii cu duritate, în timp ce în spațiul public au...

  LUMEA

  Noi demonstraţii au avut loc sâmbătă seara în Iran în semn de protest împotriva morţii tinerei Mahsa Amini, în pofida unei represiuni care s-a...

  LUMEA

  Cel puţin zece oameni şi-au pierdut viaţa şi alţii au fost răniţi, miercuri, după ce un tren a deraiat în apropiere de oraşul Tabas,...

  Copyright © 2021