Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Premierul Ion Chicu: Vom găsi soluții în agricultură prin conlucrare și nu prin confruntare

  Prim-ministrul a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de agricultori din țară unde s-a analizat situația actuală din sectorul agrar, ca urmare a secetei severe și ploilor cu grindină din acest an.

  În cadrul discuțiilor, agricultorii au apreciat inițiativa Guvernului de a investi pentru anul 2021 resurse bănești pentru restabilirea sistemelor de irigare.

  Fermierii consideră că implicarea politicului va agrava situația în sector, din acest motiv au propus crearea unei platforme de discuții între asociațiile și federațiile de agricultori și ministerele economiei și infrastructurii. O astfel de platformă ar permite crearea strategiilor de lungă durată  în sectorul agricol.

  La fel, agricultorii au menționat că nu-și doresc să pună pe umerii statului problemele unui sector economic și au venit cu propuneri concrete care nu necesită investiții financiare imediate. Totuși, fermierii au solicitat scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021. Agricultorii au mai cerut ca Guvernul să întreprindă măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de importurile ieftine și de calitate suspectă.

  Prim-ministrul a salutat inițiativa  de colaborare a reprezentanților asociațiilor agricole din țară pentru a identifica soluții concrete privind situația  din cea mai mare ramură a economiei naționale care este grav afectată de seceta din acest an.

  Prim-ministrul a reiterat că Guvernul a dispus alocarea compensațiilor pentru fermierii ce au înregistrat pierderi la culturile cerealiere de grupa I. În acest scop, Executivul a alocat 200 milioane lei. În cadrul discuțiilor, agricultorii au revendicat majorarea substanțială a subvenției de la 1050 lei la 3000 lei/ha. Premierul a menționat că acest lucru este imposibil în condițiile unui deficit al bugetului de 17,5 miliarde de lei.

  „Ministerul Agriculturii și AIPA au inițiat procesul de evaluare a pierderilor pentru grupa a II. Sunt semănate peste 800 de hectare, și acolo sunt pierderi foarte mari, respectiv și acolo vor trebui mai mulți bani decât aceste 200 de milioane de lei”, a spus prim-ministrul.

  Premierul a solicitat ministrului Agriculturii, Ion Perju să efectueze în continuare vizite în teritoriu pentru a găsi soluții eficiente împreună cu agricultorii pentru depășirea situației critice din sectorul agricol.

  gov.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  „Am subliniat interesul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova față de continuarea cooperării constructive cu partenerii turci, în primul rând, cu Partidul Dreptății și Dezvoltării....

  POLITICA

  Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit, astăzi, cu Sándor Szabó, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova.

  POLITICA

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Sándor Szabó. În cadrul ședinței s-au discutat diverse...

  SOCIAL

  Republica Moldova trebuie să rămână parte a lumii ortodoxe, este inadmisibilă impunerea în țara noastră a unor așa-zise valori străine și false, care distrug...

  Copyright © 2020