Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Premierul Ion Chicu a inspectat hidrocentrala de la Costești-Stânca

  Prim-ministrul Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca” pentru a examina pericolele de inundație generate de precipitațiile abundente recente în Republica Moldova, România și Ucraina. Conducerea Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, a Agenției „Apele Moldovei” și a Serviciului Hidrometeorologic de Stat a informat despre evoluția nivelului de apă în râul Prut, situația actuală, prognozele pentru perioada urmatoare și pericolele de inundații.

  Șeful IGSU a informat despre faptul că a fost examinată situația și identificate localitățile care pot fi inundate și întrerinse măsuri de prevenire. Au fost instruite Autoritățile Publice Locale și s-au elaborat planuri de acțiuni, pregătite materiale necesare și echipele de intervenție.

  Prim-ministrul a solicitat să fie evaluată experiența precedentă și luate în calcul urmările inundațiilor din anii 2008 și 2012, care pot ajuta la planificarea și realizarea măsurilor preventive eficiente.

  Conducătorii Autorităților Publice Locale au informat despre acțiunile de pregătire întreprinse. Autoritățile Republicii Moldova comunică permanent cu colegii din România și Ucraina, se face schimb de informație care permite menținerea unui nivel înalt de pregătire pentru a gestiona pericolul de inundație într-o manieră maximal eficientă.

  Ion Chicu a menționat că Guvernul dispune de resurse în Fondul de Rezervă și este pregătit să intervină în caz de necesitate. A solicitat mobilizarea tuturor autorităților publice responsabile pentru a gestiona situația în care nivelul apei va crește și va ieși din albia râului Prut. „Trebuie să avem lista caselor care se află în zona de risc, să fie informați localnicii și pregatită evacuarea lor în siguranță. Vă rog sa vă aigurați că avem totul pregătit și vom acționa preventiv”, a cerut Prim-ministrul.

  Notă: Centrala Hidroenergetică de la Costești-Stînca a fost construită în perioada 1973 – 1978. Lacul de acumulare se întinde pe o lungime de 70 km liniari și ocupă o suprafață de 59 km, cu capacitatea de acumulare de 1 miliard 285 milioane metri cubi de apă, cu o adâncime maximă de 43 metri. Barajul are o lățime de 710 metri. Puterea instalată a hidrocentralei este de 32 MW, dintre care 16 MW este puterea generatorului amplasat pe teritoriul Republicii Moldova. Debitul de apă evacuat de turbina constituie 65 metri cubi pe secundă.

  La Centrala Hidroenergetică Costești muncesc 27 angajați. Nodul Hidroenergetic produce 5-6% din energia produsă anual de producătorii autohtoni și cca 1-1,5% din energia consumată de partea dreaptă a râului Nistru a Republicii Moldova.

  În anul 2019 veniturile Nodului Hidroenergetic Costești-Stânca au depășit 51 milioane lei.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  LUMEA

  Cel puțin 21 persoane au murit și zeci au fost date dispărute joi, după ploile puternice din vestul Germaniei din cauza cărora s-au revărsat...

  LUMEA

  Aproximativ 30 de persoane sunt date dispărute, după ce şase case s-au prăbuşit, miercuri, în landul vestic german Renania-Palatinat, din cauza inundaţiilor şi a...

  SOCIAL

  Primarul General, Ion Ceban, se află într-o vizită de lucru în Austria, iar luni a avut o întrevedere cu omologul său, Michael Ludwig, Primar...

  LUMEA

  Autorităţile din Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014) au declarat joi stare de urgenţă după ce ploi abundente au provocat inundaţii grave...

  Copyright © 2021