Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Premierul despre „criza gazelor”

  Energocom, companie pe care Guvernul Republicii Moldova a autorizat-o să achiziționeze gaze naturale din surse alternative, a procurat un milion de metri cubi de gaz de la compania poloneză PGNiG. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavriliță, refuzând însă să indice prețul de achiziție. E secret de stat, susține șefa executivului.

  Natalia Gavriliță, prim-ministrul RM

  ”- La ce preț?
  – nu putem dezvălui prețul. În contractele de acest tip sau de un asemenea standard, în țările europene, prețul nu este indicat. Acest lucru se face pentru a menține cumva concurența pe această piață. Prin urmare, aprecierea este un secret comercial„.

  Natalia Gavriliță, a refuzat să ofere cifre exacte, și a subliniat că Moldova cumpară „flacăra albastră” din Polonia la un preț de piață de circa 1.000 de dolari per mia de metri cubi. În același timp, din presă aflăm că este vorba de 1.200 de dolari pentru o mie de metri cubi. Cât despre datoriile către concernul rus „Gazprom”, premierul a confirmat că țara noastră nu recunoaște această datorie. Mai mult, Gavriliță consideră că datoria către Gazprom poate fi adusă în discuție, doar după ce prețul gazului pe piața mondială se va micșora.

  Natalia Gavriliță, prim-ministrul RM

  „Acum că prețul de pe piață este prea mare, când piața este anormală, nu credem că este momentul să discutăm despre accelerarea procesului de returnare a datoriilor. Putem vorbi despre asta atunci când prețul gazelor naturale va fi aproape prețului cu care ne-am obișnuit.„

  Anterior Gazprom i-a reamintit conducerii Republicii Moldova de datoria de 709 milioane de dolari la gazele naturale. În același timp, concernul rus de gaze și-a declarat deschiderea către dialog și disponibilitatea de a furniza gaze Moldovei, dar nu în detrimentul întreprinderii. Mâine, viceprim-ministrul Andrei Spînu va merge la Sankt Petersburg pentru o nouă rundă de negocieri privind aprovizionarea cu gaz a țării noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021