Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Premieră în medicina moldovenească

  Premieră absolută în medicina din Republica Moldova. O echipă de doctori de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a reușit să realizeze cu succes o operație extrem de complicată. Mai exact, medicii au reușit să înlăture un anevrism gigant de trei centimetri, la cap, similar unei tumore, printr-o metodă minim invazivă. Acestă modalitate este una de ultimă generație în medicina mondială.
  Dacă, până acum, pentru a înlătura un anevrism la cap, doctorii de la Institutul Neurologic și Neurochirurgie din capital făceau o incizie, de această dată, ei au aplicat o metodă revoluționară de operare. Unei paciente i-a fost lichidat un anevrism gigant la cap, prin picior. Medicul Ion Preguza, care a reușit performanța, ne-a explicat cum se face acest lucru.

  Ion Preguza, medic neurochirurg, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

  ” La coapsa dreaptă se face o incizie de doi milimetri la piele, ceva foarte mic, cât un chibrit și se instalează un sistem lung de catetere. De regulă, ele sunt două sau trei. Se face un sistem lung, un cateter de obicei până la în regiunea gâtului. Ulterior, catetere mai fine și mai subțiri, care ajung până în sistemul intracranian, pentru a instala dispozitive foarte fine. “

  Potrivit medicului, pacientei i-a fost instalat un dispozitiv care se numește flow diverter, unica șansă de vindecare pentru ea. Aparatul performant a fost adus din Statele Unite ale Americii.
  Ion Preguza, medic neurochirurg, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

  ” Ulterior, toate dispozitivele se extrag, artera se închide și pacientului îi rămâne un semn pe trei, patru zile, de mărimea unei măgălii de chibrit, care ulterior se cicatrizează. “

  Pacienta este Ala Șrub, în vârstă de 71 de ani, din regiunea transnistrenă. Femeia a fost recent externată și, potrivit medicilor, se simte bine. Am încercat să luăm legătura cu Ala Șrub, dar ea nu ne-a răspuns la telefon.
  Ion Preguza, medicul neurochirurg care a reușit să realizeze operația, are doar 33 de ani și a avut în spate o întreagă echipă de specialiști. Înaite de intervenție, el s-a consultat cu profesori din Japonia și Turcia, care au vizitat Institutul de Neurologie și Neurochirirgie.
  Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie

  “Nici nu am așteptat, că așa numita curbă de învățare a tinerei echipe ale noastre, care a făcut această operație startând acum un an, azi a ajuns la una dintre cele mai mai complicate operații din Chirurgia Endovasculară. Ea a făcut cursuri, în Ucraina la Institutul de Neurochirurgie, Romadanov din Kiev și apoi a fost la stagieri în Elveția și în Ungaria.”

  Aparatul cu care lucrează echipa de doctori în timpul operației de înlăturare a anevrismului prin metoda minim invazivă, emană o doză de radiație. De aceea, toată echipa care se află în sala de operație este obligată să poarte un echipament de protecție care cântărește 30 de kilograme, alta cel împotriva infectării cu noul coronavirus. Operația a costat 260 de mii de lei și a fost acoperită de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

  a-tv.md

  Copyright © 2020