Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pregătiți să înfrunte inundațiile

  Deși precipitațiile din ultima perioadă au contribuit la creșterea nivelului apei din râul Nistru, specialiștii dau asigurări că situația nu este critică. Autoritățile pregătesc o serie de acțiuni pentru prevenirea inundațiilor, iar stația de captare a apei din Nistru, de unde Capitala se alimentează cu apă, nu este în pericol.

  Locuitorii satelor Coșernița și Boșcana, raionul Criuleni, aflate în apropierea stației de captare a apei din râul Nistru spun că au suportat periodic inundații. De mai mulți ani, însă, situația s-a ameliorat.

  Prin 74 satul de la vale a fost inundat complect. Șoseaua de la Vadul lui Vodă era acoperită cu apă. Atunci ape multe veneau fiind-că în carpați era omăt, la noi erau ierni bogate. Acum nici nuștiu cum să mulțumesc naturii Până ce nu avem pretext să ne îngrijorăm.

  Undeva în 2010 au fost inundații și s-a ridicat apa destul de sus. Cred că cineva monitorizează toată chestia asta și va fi totul ok.

  Au fost afectate casele acestea de la șosea. Dar pe deal nu a ajuns. La Coșernița a ajuns prin grădini pe la lume.

  Responsabilii de la întreprinderea Apă-Canal Vadul-lui Vodă dau asigurări că nu există motive de panică, chiar dacă nivelul apei în fluviu a ajuns la 15 metri.

  DANIEL BĂTRÎNCEA
  Momentan nivelul râului Nistru este de 15 metri. Specialiștii dau asigurări că situația poate ieși de sub control dacă nivelul râului depășește 19 merti. Dar și în cazuri excepționale ar exista un plan de acțiuni.

  ALEXANDRU JOSANU, ȘEF DEPARTAMENTUL APĂ, VADUL LUI VODĂ, MUNICIPIUL CHIȘINĂU
  Până a ajunge la nivelul critic de 19 metri ,50 noi avem undeva 4 metri,50. Noi în primul rând monitorizăm 24 din 24 de ore situația pe râul Nistru și nivelul totodată, calitatea, turbiditatea. Avem destui reagenți pentru a menține calitatea apei. Am adus toate echipamentele necesare pentru a pompa apa din sala de mașini. Totodată s-au adus două mașini de nisip.

  Monitorizarea în vederea prevenirii situațiilor de risc, este efectuată de o comisie pentru situații excepționale a întreprinderii Apă-Canal, condusă de directorul instituției, Anatolie Lichii. Dacă nivelul apei depășește 16 metri, sunt întreprinse anumite măsuri pentru prevenirea situațiilor de risc, cum ar fi demontarea pompelor de apă din sala de mașini. Cea mai critică situație a avut loc în anul 2008, când râul Nistru a atins 19 metri și a provocat inundații. Atunci s-a recurs la acțiuni de demontare. Pagube la stația de captare a apei nu au fost înregistrate atunci.

  Daniel Bătrîncea, Eugen Gumeniuc, ACCENT TV.

  Facebook

  Copyright © 2020