Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pregătiri pentru masa de sărbătoare

  Au rămas ore numărate până la Revelion, iar chișinăuienii sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa de sărbătoare. Cele mai solicitate produse sunt carnea de porc, peștele, legumele și fructele. Unii cumpărători sunt gata să plătească oricât pentru un ospăț pe cinste, chiar dacă după asta vor fi nevoiți să strângă cureaua. Alți oameni s-au limitat doar la strictul necesar.

  Astăzi, la Piața Centrală din Capitală a fost forfotă mare. Dis- de- dimineață, oamenii au făcut cozi imense la halele cu carne. Aproape fiecare cumpărător ne-a spus că, de pe masa de sărbătoare, nu vor lipsi răciturile.

  «Dacă este porc, facem porc. Dacă este și porc și pasăre facem pasăre, facem și una și alta. La mulți ani, moldoveni! Anul acesta se termină, anul viitor va fi mult mai bun și mai vessel».

  «Ideea de a pregăti bucate se naște în bucătărie. Dacă gătim un singur fel de mâncare, atunci putem să ne încadrăm și în o sută de lei. Eu sunt bucătar de meserie și cunosc. Dacă pregătim bucate pentru o masă de sărbătoare, desigur, vom cheltui mai mult. Vrem de toate!”

  «O să îmi fac vreo două farfurii de răcituri, niște pârjoale, o salată, iau niște fructe pentru nepoței că vor veni. Și asta e tot!”

  «Răcitura neapărat, ca de obicei, olivie, și, iată, șuba, cumpăr sfeclă și fructele, mandarine și bomboane».

  Comercianții spun că cele mai solicitate produse în aceste zile sunt carnea și picioarele de porc.

  «Astăzi sunt mai mulți, comparativ cu zilele obișnuite, astăzi, sunt mult mai mulți».

  Un kilogram de carne de porc costă 65 de lei. Doritorii de a găti pitftie din picioare de porc, vor trebui să scoată din buzunar 60 de lei. Un kilogram de pește costă între 24 și 55 de lei.

  «Răcituri facem, oleacă de sarmale, salată o sa facem. Toate după posibilitate, după bani.
  – Cât ați cheltuit?
  – Ei, de acum două mii s-au dus».

  «Noi tare suntem cu carnea prăjită. Dacă nu-i carne prăjită pe masă pentru băieții mei, parcă nici nu-i mâncare pe masă. Și o salată olivie. Cât am cheltuit? Nu tare mult, că acuș vine celălalt Crăciun, în jur de vreo mie de lei».

  «Este, este peste o mie este. La două mii, da. Depinde de carnea pe care o alegi. Carnea este foarte scumpă. Și, mai ales, când vin sărbătorile, se mai scumpesc prețurile».

  Dar ce fel de masă de Revelion fără tradiționalele mandarine. Un kilogram de aceste fructe exotice poate fi cumpărat cu 22 de lei. Și legumele sunt la mare căutare.

  «- 30 de leuți castraveții!
  – Roșiile la ce preț?
  – 25!”

  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează populația să cumpere produse doar din locuri autorizate, pentru a evita riscul unei toxiinfecții alimentare. Chiar și în acest caz, cumpărătorii trebuie să verifice termenul de valabilitate și condițiile de păstrare.

  a-tv.md

  Copyright © 2020