Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Precedente de asumare a răspunderii

  Constituția Republicii Moldova permite Guvernului să-și asume răspunderea pentru un program, declarație sau proiect de lege, iar mecanisme similare există atât în țările europene cât și în cele post-sovietice. Deși Partidul Acțiune și Solidaritate critică astăzi această formă de adoptare a legilor, Guvernul condus de Maia Sandu a apelat și el la articolul 106/1 din Constituție, când a avut nevoie să opereze modificări în procedura de numire a procurorului general. Știm cu toții cum s-a rerminat această poveste.

  Guvernul condus de Ion Chicu a devenit a șasea echipă guvernamentală care uzează de articolul 106/1 din Constituție și își asumă responsabilitatea politică pentru o serie de proiecte de lege, fără a le transmite spre examinare Parlamentului. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, ex-premierul Vladimir Filat a recurs la această procedură în toiul campaniei electorale parlamentare din 2010. Apoi, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru proiectul de lege care prevedea plata compensațiilor pentru anumite categorii de cetățeni, pentru sezonul rece. Succesorul lui Filat, Iurie Leancă, a apelat la acest articol de două ori și chiar a stabilit un record al numărului de proiecte pentru care guvernul și- a asumat responsabilitatea. În primul caz au fost 11, în al doilea – 7.

  Ex-premierul Chiril Gaburici a mers și mai departe. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2015 au fost aprobate cu asumare de răspundere a Guvernului, fără a trece prin Parlament. Și guvernul condus de Pavel Filip a profitat ulterior de acest articol din Constituție. De exemplu, în toamna anului 2016, a avut loc asumarea imediată a responsabilității pentru 7 proiecte de lege. Urgența adoptării lor a fost explicată de termenele stricte pentru punerea în aplicare a acordurilor cu Fondul Monetar Internațional.

  Iar pentru guvernul condus de Maia Sandu încercarea de a face uz de articolul 106/1 din Constituție s-a încheiat cu demisia. În noiembrie 2019, Cabinetul Sandu și-a asumat răspunderea în cazul procedurii de numire a procurorului general. Oponenții primului ministru și experții în drept au declarat atunci că Executivul a încălcat Constituția, pe care doar Parlamentul o poate schimba.

  Guvernul condus de Ion Chicu a uzat de două ori de dreptul de a-și asuma răspunderea. Prima dată a fost în aprilie 2020, când, după introducerea stării de urgență din cauza răspândirii coronavirusului, Cabinetul de Miniștri a aprobat un „pachet de măsuri anti-criză”. Modificările actuale ale Legislației sunt de asemenea concepute pentru a atenua efectele crizei asupra sistemului medical, grupurilor vulnerabile ale populației și mediului de afaceri. Conform Constituției, opoziția are 72 de ore pentru a lua o decizie. Dacă va fi una corectă sau populistă vom vedea.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020