Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Post-Brexit. Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2021 pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie

  Multe aspecte ale relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziție rămân incerte, dar unele lucruri care se vor schimba de la 1 ianuarie 2021 sunt cunoscute. BBC face lista celor mai importante aspecte la care oamenii trebuie să se gândească dacă vor să călătorească între Marea Britanie și Europa.

  Din ianuarie, cetățenii britanici care vor să viziteze orice țară din UE – plus Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein – trebuie să aibă pașaport valabil pentru încă cel puțin șase luni. De asemenea, e necesară o asigurare de călătorie cu componentă de sănătate.

  Înainte de a pleca în călătorie, oamenii trebuie să verifice dacă furnizorul de telefonie mobilă le mai oferă sau nu roaming gratuit.

  Pentru transportul de animale de companie e nevoie de un certificat medical obținut de la medicul veterinar. Actualul sistem de pașapoarte UE pentru animale de companie nu se va mai aplica.

  La controalele de la frontieră, cetățenii britanici vor sta la cozi diferite de cetățenii UE. Turiștii vor putea călători fără viză în țările din zona Schengen – care include majoritatea statelor UE și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, dacă stau în aceste țări cel mult 90 de zile, dintr-un interval de 180 de zile. Perioada de ședere este valabilă și pentru europenii care merg în Marea Britanie.

  Cumpărăturile duty-free vor fi disponibile pentru cei care călătoresc din Marea Britanie în UE și invers, începând cu 2021.

  De la 1 ianuarie, libera circulație a persoanelor între Marea Britanie și UE se va încheia.

  Dacă un britanic locuiește deja într-o țară din UE, a beneficia de anumite protecții în temeiul acordului de retragere din UE

  Dar chiar și atunci, trebuie să verificați dacă regulile specifice fiecăre țări.

  De exemplu, cetățenii britanici care locuiesc sau intenționează să locuiască în Franța vor trebui să obțină permise de rezidenți noi.

  Cei care vor să se mute din Marea Britanie în UE sau invers începând din 2021 nu vor mai avea dreptul automat de a locui sau de a lucra acolo.

  Britanicii care intenționează să se mute în Irlanda vor fi în mare parte neafectați.

  Importatorii și exportatorii vor trebui să facă declarații vamale, ca și când ar avea de-a face cu țări din alte părți ale lumii.

  Unele produse, inclusiv plante, animale vii și unele alimente, vor avea nevoie și de licențe și certificate speciale. Alte produse vor trebui etichetate în moduri specifice.

  digi24.ro

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Apar tot mai multe semnale despre transportarea organizată a moldovenilor din Diasporă, la alegeri. La Londra, un cetățean a filmat și a povestit cum...

  LUMEA

  Marea Britanie, ţară unde varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) este predominantă, a înregistrat luni 22.838 de noi cazuri de COVID-19, cel mai mare...

  LUMEA

  Un incendiu care a degajat un fum gros a izbucnit luni după-amiază în apropierea unei staţii de tren şi de metrou din Londra, care...

  LUMEA

  Microbiologul britanic Ravi Gupta, unul dintre consilierii guvernului de la Londra, a avertizat luni că Marea Britanie se află în pragul unui nou val...

  Copyright © 2021