Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Politologul Dionis Cenușă critică guvernarea pentru modul în care gestionează criza energetică

  Politologul Dionis Cenușă a criticat guvernarea pentru modul în care gestionează criza energetică din țară. Expertul denotă o lipsă totală de acțiuni concrete din partea responsabililor de stat și acțiunile prea întârziate ale acestora pentru a asigura țara cu gaze naturale. Cenușă afirmă, într-o analiză publicată pe pagina sa de socializare, că negocierile cu furnizorul rus trebuiau începute încă la sfârșitul anului trecut, imediat ce Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președinte.

  ”Despre negocieri vorbea deschis conducerea Moldovagaz, în timp ce președintele Sandu a declarat că subiectul este pur comercial, sugerând că guvernul nu ar trebui să se implice. Deci, nu a existat un interes politic și declarat public ca guvernul să se implice în negocierile cu Gazprom”, constată Cenușă.

  Expertul atrage atenția și asupra faptului că negocierile cu privire la gaze lipsesc și din Programul de guvernare al guvernului Gavrilița.

  ”Zzero mențiuni despre gazele naturale când vine vorba de Rusia, iar cu partea rusă s-a discutat în treacăt despre acest lucru pentru prima dată în timpul vizitei fulger a lui Dmitri Kozak la Chișinău. Nimic însă nu urmat după aceasta, dacă facem referință strict la implicarea guvernului, care s-a trezit nepregătit cu contractul de o lună prelungire cu prețul de aproape 800 dolari pentru mia de metri cubi”, scrie Cenușă.

  În opinia politologului, s-a creat impresia că opoziția socialistă controlează discursul despre achiziția de gaze naturale mai bine decât partidul de la guvernare, iar unul din motive poate fi faptul că guvernarea s-a concentrat mai mult pe alte sectoare decât securitatea energetică.

  ”Concentrația și energia politică a fost direcționată spre evenimentele din jurul controversatei rețineri, și ulterior arest la domiciliu, al lui Stoianoglo”, afirmă acesta.

  Expertul mai denotă că deși ministrul Spânu a anunțat că totul este sub control, deocamdată niciun plan de acțiuni concret nu a fost publicat. Potrivit lui Cenușă, guvernul vrea să își asume doar rolul de “facilitator” al negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom, nu de negociator plenipotențiar. Acest lucru reiese din Planul de Acțiuni al guvernului pentru 2021-2022.

  Politologul susține că este extrem de important ca să fie comunicat și cum partea moldovenească se gândește să negocieze contractul de reînnoire pe un an și un contract de lungă durată.

  ”Sunt două lucruri complet diferite, iar urgentarea prelungirii contractului vechi trebuie să fie unica ocupație a guvernului. Doar după asta se poate discuta despre contracte de lungă durată.
  În ambele cazuri, guvernul trebuie să fie implicat la cel mai înalt nivel. Asta e necesar pentru că e un subiect ce ține de securitatea națională”, notează Cenușă.

  În analiza sa Cenușă vorbește și despre deschiderea mai multor soluții pentru pentru a importa gaze naturale: din România sau prin Turkish Stream, însă aceasta înseamnă doar schimbarea rutelor nu și a furnizorului.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Facebook.com

  Facebook

  POLITICA

  Analistul politic Dionis Cenușă a comentat modul în care președinta Maia Sandu și-a luat rămas bun de la Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong...

  POLITICA

  În plin scandal legat de postul de televiziune TV8, președintele țării, Maia Sandu, merge la o emisiune moderată de jurnalista Mariana Rață pentru a...

  POLITICA

  Deputații din majoritatea parlamentară PAS au refuzat să includă pe ordinea de zi a ședinței Comisiei economie, buget și finanțe proiectul fracțiunii Blocului Comuniștilor...

  POLITICA

  Politologul Dionis Cenușă critică garnitura guvernamentală și programul propuse de candidatul desemnat de Maia Sandu la funcția de premier. În opinia analistului, în Cabinetul...

  Copyright © 2021