Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Politologii, despre alegeri

  Rezultatul alegerilor prezidențiale poate fi decis chiar din primul tur. Sunt opiniile experților Igor Volnițchi și Valeriu Reniță, invitați ai emisiunii ”Delo Prințîpa”, de la postul nostru de televiziune. Aceștia mai susțin că pandemia își va lăsa amprenta asupra procesului de vot și le va crea chiar anumite oportunități participanțiilor în cursa electorală.

  Potrivit politologului Igor Volnițchi, alegătorii vor vota pentru candidatul care vine cu idei concrete și nu aruncă critici neargumentate la adresa contracandidaților.

  Igor Volnițchi, politolog

  ”În această situație cred că va învinge cel care este mai în măsură să-și mobilizeze electoratul. Nu cred că aici politicienii trebuie să caute noi nișe electorale, noi segmente. Ei trebuie să se concentreze și să lucreze cu electoratul lor și să nu-i convingă că adversarul este rău sau că adversarul poate înrăutăți situația în Moldova. Trebuie doar să demonstrați că sunteți mai bun decât concurenții, așa că trebuie să mergeți la întâlniri cu alegătorii, să respectați toate măsurile de precauție. Oricine va reuși acest lucru, va câștiga alegerile.„

  Volnițchi consideră că în astfel de condiții, rezultatul alegerilor poate fi decis chiar în primul tur, dar explică faptul că prezența la vot nu va fi atât de redusă, încât scrutinul să nu fie validat. Părerea este împărțită și de către politologul Valeriu Reniță.

  Iurie Reniță, politolog

  «Oamenii, în general, finalizează lucrările agricole. Cred că pandemia a lăsat, cu siguranță, o amprentă asupra acțiunilor și gândurilor oamenilor. Dar, oricum, lucrează, și o fac cu mare grijă. Deci, cred că nu îi va opri nimic și în ziua alegerilor. Totuși, vor merge la vot.”

  Dacă se va ajunge, totuși, în turul doi, spun experții, dezbinarea partidelor de dreapta va fi evidentă.

  Igor Volnițchi, politolog

  «Credeți că ceilalți de pe dreapta ar dori să o vadă pe Maia Sandu președinte? Nu. Dacă Maia Sandu ajunge în turul al doilea, atunci restul de pe dreapta vor dori ca ea să eșueze. Pentru că, în acest caz, vor avea anumite perspective. Dacă Sandu câștigă alegerile, atunci restul nu mai au perspective timp de patru ani. Aceasta este situația pe filiera de dreapta”

  Volnițchi este de părere că în actuala cursă electorală mai poate să apară un jucător politic.

  Igor Volnițchi, politolog

  ”Cred că alegerile vor avea loc și cred că sunt mai multe șanse să câștige Igor Dodon. Și dacă acest lucru se întâmplă și îmi asum întreaga responsabilitate pentru această declarație, principalul actor politic va fi Curtea Constituțională, care, bazându-se pe dovezi „irefutabile”, nu va valida aceste alegeri.„

  a-tv.md

  Copyright © 2020