Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Politolog: Președintele Maia Sandu se implică indirect în campania electorală

  Politologul Dionis Cenușa susține că urmează alegeri extrem de importante pentru țară, iar implicarea președintei Maia Sandu în acest proces trebuie sa fie analizată critic și eliminată, pentru a nu prejudicia imaginea PAS și a nu genera suspiciuni vizavi de influențarea alegerilor.

  „Se conturează o implicare indirectă a președintei Sandu în campania electorală. Unele acțiuni ale Președinției favorizează PAS. Explic:
  1) Agenda politică a Președintelui derivă din programul său electoral, care a fost elaborat de către PAS în 2020. Prin urmare, atunci când Sandu face o mișcare politică, dânsa volens nolens acționează în beneficiul PAS. Este o constatare elementară.
  2) Președintele s-a eschivat să răspundă tranșant la întrebarea jurnaliștilor, dacă PAS a consultat cu ea lista sa electorală. În cele din urmă, Sandu a recunoscut că a văzut lista înainte ca aceasta să fie aprobată de CEC. În locul jurnalistului aș fi pus întrebări suplimentare, precum: Cu ce scop PAS a consultat lista cu Președinția? Or, dacă deja există atâtea tangențe între Sandu și PAS (cum ar fi agenda politica comună), atunci Președinția ar trebui să excludă orice contact cu PAS, cel puțin până la alegeri. Motivul este simplu – pentru a nu fi acuzat de folosirea resurselor administrative în favoarea unui candidat politic.
  3) Președintele Sandu s-a arătat deranjată de faptul că Promolex a inclus unele acțiuni ale sale în raportul de monitorizare a alegerilor. Alți reprezentanți ai societății civile au criticat faptul că Sandu a anulat decretul lui Dodon privind numirea lui Clima la conducerea Curții de Apel. Deci lucrurile par să se schimbe în raportul dintre Președinție și societatea civilă. Luna de miere dintre aceștia trebuia să se termine imediat după alegerile prezidențiale pentru propriul bine al Președintelui, acțiunile căreia trebuie supravegheate la fel ca și cele ale altor actori politici. Democrația se exersează zilnic, nu o data la 4 ani.
  Urmează alegeri extrem de importante pentru țară. De aceea, implicarea Președintelui Sandu în acest proces trebuie sa fie analizata critic și eliminată, pentru a nu prejudicia imaginea PAS și a nu genera suspiciuni vizavi de influențarea alegerilor.
  Orice formă de intimidare a instituțiilor, jurnaliștilor sau a reprezentanților societății civile care urmează logica pluralismului de opinie și se distanțează de dublele standarde este un semnal negativ. Președintele Sandu trebuie să asigure că nu participă la așa ceva, sub nicio formă.
  Lupta cu corupția trebuie să prindă rădăcini adânci și să devină tangibilă, iar alegerile anticipate trebuie organizate ca la carte. Dar în aceste eforturi nu trebuie sa aruncăm pruncii cu totul cu apă”, a scris Dionis Cenușa pe Facebook.
  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Facebook

  POLITICA

  Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, cunoștea toate detaliile răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Imediat după ce ucraineanul a fost luat cu forța din centrul Chișinăului,...

  POLITICA

  Nu toți deputații sunt interesanți de elucidarea cazului răpiri lui Nicolae Ceaus și rolul pe care l-au avut serviciile speciale moldovenești în transportarea cu...

  ALEGEREA EDITORILOR

  În răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus au fost implicate structurile de stat ale Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către unul dintre membrii...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Președintele țării, Maia Sandu, și liderul PSRM, Igor Dodon, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, ratingul lor fiind aproape la...

  Copyright © 2021