Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Politolog, despre reforma universitară: Trebuie stopată

  Victor Stepaniuc spune că la pregătirea reformei universitare trebuie atrași foști miniștri ai educației, savanți, experți naționali și internaționali în domeniu, economiști, iar aceasta trebuie să aducă în educație tineri talentați, cadre pregătite și o nouă calitate a studiilor.

  „1. O reformă a sistemului educațional, inclusiv a celui universitar începe de la recrutarea șipregătirea cadrelor.

  Sistemul educațional are nevoie de cadre tinere, noi și bine instruite. În ideal statul trebuie creeze condiții pentru  în educație vinăcei mai talentați tineri.

  Spre regret, acest obiectiv niciodată nu a fost o prioritate pentru conducătorii țării noastre șimajoritatea miniștrilor educației înanii Independenței. Doar reforme bizare, optimizări, demagogie ieftină, promisiuni goale, reorganizări structurale, lipsite de sens, corupție, interese personale.

  2. Reforma universitară anunțată de minister demonstrează lipsa de viziuni a conducerii țării privind strategia de dezvoltare șimodernizare a țării.

  3. Ridicarea calității se face nu doar prinoptimizări, lichidări de instituții, ciprin concurență, finanțarea mai eficientă a domeniului și recrutarea cadrelor.

  4. Haosul „modernizărilor”, închiderea școlilor șiuniversităților în anii 2010-2015 a stimulat emigrarea din țară a zeci de mii de elevi șistudenți. Acum se va produce al doilea valde migrație studențească. regulă 80% de tineri plecați la studii nu mai revin în Moldova.

  5.Lipsa de transparență și lipsa de comunicare a MEC cu societatea și corpul didactico-profesoral universitar. Cum poate fi promovată o asemenea reforma importantă pe ascuns, în stilbolșevico-brejnevist, fără consultare cu experțiiși societatea, specialiștii în domeniu?! Cum Ministerul a comunicat cu mass-media, dacăaceastăînțeles, în țară vor rămâne doar 4 universități?

  6. Contradicția momentului este, desigur numărul de universități trebuie optimizat, deoarece numărul de studenți după2009 s-a redus de două ori. Însă calitatea suferănu doar la universitățile de stat, dar înprimul rând la cele private. De ce sunt atacate doar universitățile de stat?

  7. Există argumente forțe, universitățileanunțate spre fuzionare nu pot fi închise:

  – Universitatea Agrară – e oribil lichidezi universitatea respectivă într– o țară agrară.

  – Universitatea din Taraclia e susținută de Bulgaria și reprezintă un simbol pentru etnicii bulgari din Moldova.

  – Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul laChișinău – e istorie, tradiție, e cea mai veche din Moldova.

  – Academia de Administrare Publică… E absurd lichidezi o instituție, care pregătește șiinstruiește specialiștii în domeniul administrațieipublice. Instituția trebuie fortificată, nu lichidată. În toată lumea de la Japonia, Franța, Germania, România, până la SUA acestea sunt universitățide prestigiu.

  Cele 18 institute de cercetare, zmulse de regimul Plahotniuc de la Academia de Științe le distrugem definitiv. De ce  nu le întoarcemAcademiei de Științe, care degradează după ce a fost barbar destructurată?!”, spune Stepaniuc.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  oficial.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Reforma învăţământului superior, anunțată de guvernare, a stârnit mai multe controverse în societate, dar și un val de critici şi nemulţumiri mai ales din partea universităţilor ce urmează...

  Noutăţi

  În cadrul dezbaterilor de astăzi de la agenția de presă IPN pe subiectul comasării universităților, Vladimir Odnostalco, deputat din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a spus...

  Copyright © 2021