Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Politica fiscală 2021 vine cu noi măsuri de susținere a producătorilor agricoli autohtoni

  Guvernului vine cu propuneri de revizuire a regimului actual de aplicare a TVA aferent producției agricole primare, care să asigure dezvoltarea și creșterea competitivității producătorilor autohtoni.

  Potrivit proiectului Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, se instituie aplicarea unei cote reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, în paralel cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară.

  Potrivit autorilor, principalul obiectiv al măsurilor propuse constă în diminuarea treptată a sumelor TVA acumulate în cont, prin transformarea acestora în mijloace financiare aflate la dispoziția producătorilor agricoli. Astfel, acumulările în cont a sumelor TVA formate din anul 2020 urmează să fie transformate din dezavantaje în avantaje pe termen scurt și mediu pentru producătorii agricoli autohtoni.

  Totodată, un efect pozitiv al măsurii îl reprezintă creșterea mărimii pasibile restituirii TVA la exportul producției agricole, de la 8% la 12% din valoarea exporturilor.

  Potrivit Ministerului Finanțelor, introducerea cotei reduse a TVA în mărime de 8% nu a asigurat obiectivul prevăzut inițial, de creștere a competitivității producției agricole naționale. Acest fapt este demonstrat de evoluția importurilor de producție agricolă la cota redusă a TVA.

  Mai mult ca atât, diferențele de cote a TVA pentru input-urile și output-urile în agricultură au determinat acumulări în cont a sumei TVA de către producătorii agricoli de aproximativ 1,8 miliarde de lei, ceea ce presupune indisponibilizarea sectorului agricol de resursele financiare respective, fapt ce a dezavantajat producția locală în folosul producției importate.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Noutăţi

  Atunci când Republica Moldova caută surse energetice alternative, ele trebuie să fie accesibile, mai ieftine, fără aprecieri politice. Pentru a soluționa problema energetică, Moldova...

  POLITICA

  Membrii Cabinetului de miniștri, reuniți astăzi în ședință, au acceptat rechemarea lui Emil Druc din funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova...

  Noutăţi

  Guvernul deja a decis şi ajutoare pentru următorul sezon rece, doar că nu pentru toţi. În primul rând vor primi compensaţii cei cu venituri...

  Noutăţi

  Astăzi, la sediul Guvernului Republicii Moldova, aripa de tineret a Partidului Socialiștilor — “Garda Tânără” – a organizat un nou flash-mob cu genericul “Stopați...

  Copyright © 2021