Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Podul nou este vechi

  Podul peste Nistru „Cosăuți – Yampol”, pe care președintele Moldovei și cel al Ucrainei, Maia Sandu și Vladimir Zelenski, au promis să-l construiască, s-a dovedit a fi un proiect vechi, de un deceniu. Deși au fost nenumărate discuții despre acest pod și chiar pregătite seturi întregi de acte, construcția propriu zisă bate pasul pe loc. Comentatorul nostru, Daria Sokolova, a analizat subiectul.

  Prima vizită peste hotare a Maiei Sandu a avut loc la Kiev și a fost calificată de către administrația prezidențială ca una cu un impact major. Și asta deoarece, întâlnirea dintre cei doi șefi de state a avut loc pentru prima dată în ultimii cinci ani, dar și că Sandu a purtat discuții despre o serie de proiecte reciproc avantajoase. Printre acestea sunt Podul peste Nistru din regiunea Yampol-Cosăuți și o autostradă modernă, care va reduce timpul de călătorie între Chișinău și Kiev.

  Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei

  ”Avem o idee ambițioasă – construirea unei autostrăzi modern, care să facă legătura între Kiev și Chișinău. În acest scop, am discutat despre necesitatea construirii unui pod de frontieră peste râul Nistru. Acest lucru va reduce timpul de călătorie între capitalele statelor noastre până la cinci ore. Acest lucru va contribui, de asemenea, la intensificarea comerțului, la facilitarea tranzitului și la îmbunătățirea contactelor interpersonale.„

  La revenirea de la Kiev, și Maia Sandu a vorbit despre importanța proiectului despre care a discutat Zelenski.

  Maia Sandu, președintele RM

  “Am convenit să dezvoltăm infrastructura rutieră pe autostrada Chișinău-Soroca-Yampol-Kiev. Aici vor fi construite podul Cosăuți-Yampol și infrastructura adiacentă atât din partea moldovenească, cât și din cea ucraineană. Acest pod și acest proiect vor reduce semnificativ timpul de călătorie între Chișinău și Kiev și ar putea deveni cea mai rapidă rută din regiunea centrală a Ucrainei către țările din sud-estul Europei.”

  Însă proiectele pe care președintele Moldovei și cel al Ucrainei le-au prezentat drept idei proprii, s-au dovedit a fi unele vechi, aflate în discuții, la nivel bilateral, de aproape zece ani. Acestea s-au regăsit și în timpul negocierilor între guvernele celor două țări, în noiembrie 2013, când a fost semnat Planul de acțiuni pentru perioada 2013-2014 în timpul vizitei la Kiev a prim-ministrului moldovean de atunci, Iurie Leancă. Părțile s-au angajat să analizeze posibilitatea construcției unui pod peste Nistru, în regiunea Soroca-Yampol, și să trimită o cerere comună Comisiei Europene, pentru asistență financiară. După această vizită, conducerea Euroregiunii Nistru, care include zonele de frontieră, a creat o comisie specială pentru a dezvolta proiectul de construcție a podului Yampol-Cosăuți.
  În primăvara anului 2015, Comisia legislativă pentru Administrație Publică, Dezvoltare Regională și Mediu a aprobat construcția unui nou pod peste Nistru și a obligat Guvernul să ia o serie de decizii pentru implementarea acestui proiect. Ulterior, în 2015, versiunea 3D a proiectului podului Cosăuți-Yampol a fost postată pe internet. Proiectul a mai fost disctutat , în septembrie 2017, la Odesa, în cadrul unei reuniuni a comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercială și economică.

  Stenograma celei de-a 14-a ședințe a Comisiei moldo-ucrainene

  „Partea ucraineană a informat că, în conformitate cu estimările preliminare, costul construcției podului în zona așezărilor Yampol (Ucraina) și Cosăuți(Moldova) este de 50 de milioane de euro, iar reconstrucția căilor de acces la acest pod este de 133,3 milioane de euro. Costul construcției unui nou punct de control este de aproximativ 3,3 milioane de euro. „

  După ședința Comisiei interguvernamentale, specialiștii moldoveni și ucraineni s-au deplasat la Yampol și Cosăuți, locul viitoarei construcții, pentru a se familiariza cu infrastructura. Atunci, s-a convenit preliminar asupra proiectului foii de parcurs pentru construcția podului. Aceasta urma să fie prezentată pentru a fi discutată de către șefii Guvernelor din cele două țări în timpul vizitei la Chișinău a prim-ministrului Ucrainei, Vladimir Groisman, în octombrie 2018. Din cauza instabilității politice din cele două state, proiectul unui nou pod peste Nistru a fost abandonat pentru doi ani. Acum, președinții Sandu și Zelensky au reluat dialogul. Însă, luînd în calucl istoricul problemei, proiectul, atât de intens promovat, poate rămâne doar o declarație pe hârtie.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020