Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Plouă ”cu necazuri” la Ghindești

  Ploile puternice de săptămâna trecută le-au adus mari bătăi de cap locuitorilor din nordul țării. Printre localitățile afectate se regăsește și comuna Ghindești din raionul Florești, unde grădinile și gospodăriile oamenilor s-au transformat într-o băltoacă imensă cu noroi. Oamenii cer ajutorul autorităților iar ultimii strâng din umeri și pasează responsabilitatea de la unul la altul.

  Recoltă distrusă, drumuri ca după război, și o cantitate imensă de noroi în gospodării, beciuri, fântâni și case – sunt doar câteva dintre consecințele ploilor puternice care au căzut săptămâna trecută, în localitatea Ghindești din raionul Florești. Una dintre gospodările afectate este și cea a preotului din localitate. Stanislav Iurcenco și-a cumpărat această casă în 2004, iar de 17 ani iar fiecare ploaie aduce cu sine necaz.

  Stanislav Iurcenco, preot, com. Ghindești, r-nul. Florești

  „Acum, anul acesta pe data de 18,19,20 mai și 23 mai de patru ori ne-a inundat gospodăriile noastre. A mers iazul, iazul, apa de un metru a mers prin gospodăria noastră în urma căreia rămâne nămolul și toată mizeria care o vedeți în gospodăria noastră”

  ”Am solicitat intervenția de urgență de a veni și a curăța ograda și chiuvetele de apă că dacă mai vine o ploaie la noi apa e până-n podul casei. Pe noi trebuie să ne scoată cu elicopterul„

  „Eu nu pot ieși, copii nu se pot duce la școală, pe cel mic nu-l pot duce la școală. Eu cu mașina nu pot ieși. Mai în scurt, dezastru, catastrofă”

  ”Și noi iată suferim, suferim și suferim și ne adresăm și nu suntem auziți”

  Situație trasă la indigo cu cea a preotului este și în curțile vecinilor. Cu lacrimi în ochi oamenii spun că nu mai fac față pierderilor cauzate de ploi și acuză autoritățile de neglijență. Potrvit lor, în timpul reabilitării traseului Soroca-Chișinău, proiectanții ar fi ignorat problema gurilor de canalizare.

  „La păsări a intrat(apa), în garaj a intrat, în casă nu a intrat. Bodaprosti”

  ”Grădina toată este deteriorată. La mine în grădină tot a fost pus, răsad. Acum totul este înămolit”

  ”Eu nu pot ieși din ogradă, băiatul sare gardul și vine și se duce la școală. Ieri, nici nu s-a dus la școală că n-a putut sări gardul. Acolo tot era glod. Trebuia să-l iau în spate”

  ”Eu trăiesc aici déjà de 40 de ani și când plouă mereu e așa. Mereu ograda e plină cu noroi. Situația s-a îmbunătățit când au fost săpate gropile de canalizare, însă ele trebuiau îngrijite. Dacă ei le-ar fi îngrijit, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”

  ”Asta nu-I viață. Așa o viață nu le trebuie la nimeni”

  De cealaltă parte, autoritățile se scuză și se acuză. Cei de la Administrația Drumului pasează responsabilitatea Primăriei și viceversa.

  Locatarii spun ce spun, dar dacă a plouat și s-a înămolit

  -Poi, de ani nu a fost curățit șanțul.
  -Care chiuvet n-a fost curățit?
  -Acesta.

  -Părinte, când s-a proiectat drumul mata unde ai fost?
  -Eu proiectez drumul? Noi ne-am adresat. Noi avem scrisoare, domnule Tudor.

  Gheorghe Falcă, primarul com. Ghindești, r-nul. Florești

  ”Acum este o calamitate mare. Aici a fost epicentrul, și de pe tot dealul apa a venit aici, a umplut șanțul cu nămol. Șanțul poate nici nu a fost curățat la timp. Eu nu m-am uitat. Eu nu răspund de asta”

  ”Am rugat drumarii, șeful de la drumuri, am rugat să ajute cu tractorul unde este posibil, dar uitați-vă că smântâna asta nu poate lua tractorul”

  ”Nu depinde de mine unele lucruri”

  Autoritățile locale au promis că vor aduce tehnică pentru a scoate noroiul din curți. Acest lucru însă nu va rezolva problema în sine. Disperarea oamenilor atinge cote maxime duce și la amenințări. Localnicii spunea că vor bloca traseul, însă au renunțat pe ultima sută de metri.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Copyright © 2021