Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Ploile îndelungate și abundente din ultima perioadă pun în pericol recolta de fructe

  Precipitațiile care se înregistrează de peste trei săptămâni, dar și temperaturile joase, mai ales pe timp de noapte, au un impact negativ asupra pomilor fructiferi, care riscă să nu fie polenizați, susțin experții. Totodată, din cauza că albinele nu sunt active, în acest an ar putea fi afectată și producția de miere. În timp ce apicultorii stimulează cu hrană familiile de albine, agricultorii tratează copacii de boli și vătămători.

  „Iată aici avem caisul care este afectat de la condițiile climaterice nepotrivite. Nu a fost polenizare, în primul rând, că a fost timpul rece, dar albina absolut nu a fost. Cu natura nu ne putem lupta, iată aici sunt fructele, le atingi puțin și ele cad.”

  Galina Morari-Țugulschi are la Zâmbreni, Ialoveni, o livadă cu cais, cireși și percici. Fermiera spune că, din cauza precipitațiilor menținute săptămâni în șir, dar și a temperaturilor joase, în acest an au avut de suferit toți pomii fructiferi.

  „Comparativ cu anul trecut mult mai multe cheltuieli, fiindcă anul trecut nu a plouat și anume fungii aceștia de la molenioză, de la ciupercile acestea, ele sunt active și sunt foarte agresive în perioada când e umed afară și e rece”, menționează antreprenoarea.

  În prezent, albinele sunt într-o stare de repaus, nu se dezvoltă rapid și stau cu rezervele de hrană pe care le au în cuib, susțin apicultorii.

  „Dacă nu au posibilitate să zboare atunci apicultorul trebuie să le toarne cu ceainicul niște siropaș.”

  Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, familiile de albine nu cresc cantitatea de puiet necesară, mai spun apicultorii.

  „Toți apicultorii practic așteaptă culesul de la salcâmul alb și ele nu o să dovedească să-și formeze masa de albine care o să participe la culesul de miere. O familie de albine s-ar dezvolta normal fără a se reține, când în cuibul familiei este 8-10 kg de miere și se va păstra un fagure, doi”, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Andrei Zagareanu.

  În același timp, experții în agricultură susțin că ploile și temperaturile joase au influențat negativ aproape toate plantațiile multianuale și culturile de toamnă.

  „De început operațiunile agricole conform tehnologiilor, de pregătit tot materialul semincer, săditor și de intrat în câmp și de efectuat toate lucrările care sunt necesare. Precipitații sunt suficiente pentru a începe anul agricol. Apicultorii trebuie să aibă grijă de albini, ca ele să fie amplasate cât mai aproape de plantațiile multianuale, ca să poată să polenizeze absolut toate culturile ca să avem și roadă bună”, spune expertul în agricultură Pintilie Pârvan.

  Potrivit meteorologilor, în următoarele două zile, se prevăd ploi de scurtă durată pe întreg teritoriul țării, totodată pe 28 și 29 aprilie se așteaptă înghețuri la suprafața solului în nordul țării.

  moldova1.md

  Facebook

  SOCIAL

  În vânzare au apărut mai multe fructe exotice, inclusiv şi ziziphus-ul. Acesta provine din China, iar fructele sale sunt o adevărată bombă de vitamine....

  SOCIAL

  Un bărbat de 53 de ani din Fălești a fost reținut, fiind suspectat de punerea în circulație a banilor falși. Polițiștii din Strășeni au...

  SOCIAL

  Premieră pentru fructele produse în Moldova! Acestea sunt prezentate la prestigioasa expoziție internațională Asia Fruit Logistica, care se desfășoară la Hong Kong, în perioada...

  SOCIAL

  Temperaturile scăzute din ultimele două săptămâni, dar şi ploile abundente nu le-au priit legumicultorilor. Zarzavaturile cresc cu o întârziere de cel puţin două săptămâni...

  Copyright © 2021