Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ploile fac prăpăd

  Ploile abundente de noaptea trecută au făcut ravagii în mai localități din nordul țării. Totodată, precipitațiile, pe alocuri cu grindină, au distrus peste 800 de hectare de teren agricol și livezi. Serviciul Hidromoteo anunță că vremea ploioasă se va menține până la sfârșitul lunii mai. Astfel, cer senin cu soare se așteaptă tocmai la începutul lunii iunie.

  Liliana Pușcașu, șef Serviciul de Presă al IGSU

  „ În două localități din raionul Șoldănești au fost înregistrate pagube. În localitatea Pohoarna, precipitațiile au afectat 80 de hectare de porumb, 330 ha de grâu și peste 120 ha de floarea soarelui, iar la Cotiujenii Mari au fost distruse 63 ha de porumb și 34 ha de floarea soarelui. Ploaia a afectat o parte din culturile agricole din localitatea Slobozia-Cremene a raionului Soroca, unde condițiile meteo nefavorabile au distrus 40 ha de livezi, 95 ha de sfeclă de zahăr, dar și 65 ha de floarea soarelui.„

  Din cauza vântului și a ploii au fost afectate culturi agricole în mai multe localități din raioanele Telenești și Edineț. Comisiile pentru situații excepționale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vreme cu ploi se va menține până la sfârșitul lunii mai din cauza unui ciclon care a venit dinspre oceanul Atlantic. Specialiștii spun însă că vremea este una normală pentru această perioadă a anului și că pentru țara noastră este caracteristic ca lunile mai și iunie să fie ploioase.

  Ghenadie Roșca, șef direcția Prognoze Meteo, SHS

  “Dacă facem o comparație cu luna mai, anul acesta cu anii precedenți, aceeași vreme s-a înregistrat și în 2020, pentru luna mai. Și ultima dată când s-a înregistrat în luna mai o vreme mai răcoroasă a fost în 2016. Per general, în mediu o dată la doi -trei ani, la noi, se observă o astfel de vreme când trebuie să purtăm geci.”

  Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, zilnic, în luna mai, cantitatea de precipitații ar trebui oscileze între 40 și 70 litri per metru pătrat, o medie care, practic a fost înregistrată ieri, la cele două stații metrologice din țară, de la Chișinău și Ceadâr-Lunga.

  a-tv.md

  Copyright © 2021