Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Platforma DA anticipează proteste masive împotriva creșterii galopante a prețurilor

  Platforma Demnitate și Adevăr anticipează proteste masive împotriva creșterii galopante a prețurilor, cauzată de noile tarife la gazele naturale. Într-o declarație publică, Platforma DA condamnă graba cu care ANRE a aprobat, contrar procedurii legale, la indicația inexplicabilă a Comisiei Situației Excepționale, noile tarife provizorii la gazele naturale.

  ”Formațiunea noastră consideră că, în lipsa publicării contractului semnat de „Moldovagaz” și „Gazprom”, și în contextul unor prevederi din protocolul semnat de ministrul Spînu cu conducerea concernului rus, creșterea urgentă a tarifelor, precum și amânarea implementării pachetului energetic III pentru următorii 5 ani, dar și abandonarea gazoductului Iași-Chișinău, au fost convenite cu Federația Rusă. Secretizarea contractului cu concernul rus poate fi o dovadă suplimentară a ipotezei noastre. În acest context, cerem repetat publicarea acestui contract de interes public, precum și demisia conducerii Moldovagaz și ANRE”, se spune în declarația PPDA.

  Formațiunea regretă și faptul că guvernarea nu vine cu nicio măsură de sprijin în ceea ce privește compensarea creșterii prețului la gaze pentru industria autohtonă.

  ”În asemenea condiții, ne putem aștepta la majorarea semnificativă a prețurilor în lanț pentru mai multe mărfuri, inclusiv pentru cele de primă necesitate, întrucât majoritatea întreprinderilor de procesare activează preponderent pe gaz. Constatăm, de asemenea, că Guvernul nu a identificat surse nici pentru susținerea business-ului mic și mijlociu. Guvernarea continua, astfel, politica defavorizării producătorilor autohtoni, deși, este obligată să identifice resurse financiare pentru susținerea agenților economici-producători, care asigură, tot mai greu, menținerea locurilor de muncă pentru cetățeni”, susține formațiunea.

  Potrivit PPDA, există multe semne de întrebare și în privința sistemului de susținere din partea Guvernului a consumătorilor casnici la achitarea facturilor la gaze, în condițiile în care pentru compensații sunt propuse resurse bugetare modeste, care sunt acordate și pentru cei, care sunt în stare să achite creșterea prețurilor la gaze. În opinia formațiunii, acest lucru poate fi considerat ca o risipă de bani publici.

  Platforma DA cere ca statul să intervină cu un ajutor mai mare pentru familiile cu venituri mici și medii, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale și sunt dependenți de consumul de gaze în volum mult mai mare, decât cel anunțat pentru alocarea compensațiilor.

  ”Platforma DA este extrem de îngrijorată în legătură cu creșterea bruscă a prețurilor la gazele naturale, care va afecta dur economia și va duce la scumpiri în lanț. Ținând cont de atmosfera tensionată din societate și reacția întârziată și irelevantă a guvernării, Platforma DA anticipează proteste masive împotriva creșterii galopante, în lanț, a prețurilor”, se menționează în declarația PPDA.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  Facebook

  SOCIAL

  Nemulțumirea transportatorilor crește. Iată de ce, aceștia spun că își vor continua protestele, deoarece nu sunt de acord cu propunerile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării...

  LUMEA

  Muzeele şi sălile de concerte din Ţările de Jos şi-au deschis miercuri porţile pentru scurt timp oferind sesiuni de yoga în faţa unor tablouri...

  LUMEA

  Opozanţii măsurilor anti-coronavirus în vigoare au ieşit sâmbătă din nou în stradă în mai multe oraşe din Germania, iar în multe locuri s-au format...

  LUMEA

  Mii de estonieni au protestat sâmbătă împotriva măsurilor planificate de guvern pentru a stopa răspândirea noului coronavirus în urma creşterii numărului de infectări, informează...

  Copyright © 2021