Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Pietre însuflețite la Cosăuți

  Pietrele prind suflet în satul Cosăuți, raionul Soroca. De circa 25 de ani, sculptorul Sergiu Cojocaru din localitate crează adevărate opere de artă. Perla atelierului său este o statuie a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, care va fi gata în circa 3 săptămâni

  SERGIU COJOCARU, MEȘTER POPULAR

  «La altă mănăstire, care se află în raionul Telenești, Starețul de la mănăstirea care este în reconstrucție și-ar fi dorit să-l instaleze în acest an pe Ștefan cel Mare. Am dus tratative, și a fus că și-ar fi dorit să fie ca la Chișinău, cum stă cu crucea în mână».

  Meșterul popular a îndrăgit sculptura încă din copilărie. Sergiu Cojocaru a urmat și cursuri de profil în satul natal.

  SERGIU COJOCARU, MEȘTER POPULAR

  «Pe la sfârșitul anilor 80, prin 87, a fost organizată o școală de pietrărie. Pe acele timpuri eram încă elev la școală cineva a propus băieților să studieze cioplitul în piatră. Învățător era feciorul primului meșter popular din satul Cosăuți. Cu părere de rău, școala a rezistat un an de zile».

  Sergiu Cojocaru a realizat mai multe lucrări valoroase, inclusiv monumente dedicate eroilor naționali.
  SERGIU COJOCARU, MEȘTER POPULAR

  «Am avut o comandă în raionul Telenești, satul Câșla, o intrare, denumirea satului, din piatră. Am făcut multe denumiri din piatră, la care sunt autorul. Cineva a dat o idee să fie pe două mâni scrisul. A fost o sculptură mai mare, așa sculpturi nu am mai avut».
  În Sculptura este singura sursă de venit a familiei Cojocaru. Odată cu pandemia de COVID-19, comenzile au scăzut simțitor, însă bărbatul este optimist și speră că situația va reveni la normal în scurt timp. În satul Cosăuți, raionul Soroca locuiesc peste 50 de cioplitori în piatră.

  Copyright © 2020