Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Pierre-Marie Sève: Deciziile privind suspendarea licențelor de emisie trebuie să fie luate doar în instanță

  Mai mulți jurnalişti din Moldova, angajați ai posturilor TV de opoziţie, ale căror licenţe de emisie au fost suspendate prin dispoziția Comisiei pentru Situaţii Excepționale (CSE), au revenit de la Bruxelles, unde au încercat să transmită deputaţilor europeni și nu doar ceea ce se întâmplă în ţara noastră, și anume: lipsa democraţiei şi a libertăţii de exprimare.

  Tatiana Lupan, jurnalistă și prezentatoare la postul de televiziune „Primul în Moldova”, a realizat un interviu cu Pierre-Marie Sève, directorul Institutului pentru Justiție din Franța, care este de opinia că, într-o țară democratică, așa cum se vrea Moldova, o astfel de decizie poate fi luată doar în instanță.

  „Într-o democrație europeană, în majoritatea cazurilor, administrația poate spune că vrea să închidă canalele. Dar după asta, decizia poate fi contestată în instanță, și se poate ajunge la un proces, unde judecătorul va decide „Da” sau „Ba”, dacă decizia a fost luată în cadrul legii sau nu. În orice democrație, trebuie să existe dreptul de a contesta aceste decizii în instanță”, a spus Pierre-Marie Sève.

  Potrivit oficialului, nu este obligatorie modificarea completă a legislației moldovenești înainte de aderarea Republicii Moldova la UE, totuși după aceea, judecătorii moldoveni vor trebui să acționeze strict conform legilor Uniunii Europene.

  „De îndată ce devii membru al Uniunii Europene, legile europene trebuie să fie respectate. Deci, oricare ar fi decizia pe care o vor lua, fie că și-au schimbat sau nu legile, judecătorii moldoveni vor trebui să folosească legile europene. Este principiul efectului direct. Toate țările europene respectă legile europene de îndată ce intră în Uniunea Europeană”, a spus directorul Institutului pentru Justiție.

  Reamintim că o delegație a jurnaliştilor moldoveni s-a aflat la Bruxelles, începând cu 21 martie. Pe lângă întâlnirile cu oficiali europeni, jurnaliștii au susținut un flashmob în fața Parlamentului European, subliniind că vor „continua să lupte pentru fiecare jurnalist care vrea să-și facă cu onestitate meseria în țara noastră”. De asemenea, colegii noștri au participat la o masă rotundă dedicată sectorului media din Europa și provocărilor cu care se confruntă mass-media în lumea modernă. În cadrul mesei rotunde a fost abordată și situația din țara noastră. În context, europarlamentarul Sabine Verheyen a menționat că, dacă Republica Moldova aspiră să devină membră a UE, atunci și Moldova va trebui să aprobe standardele care să asigure independența mass-mediei și pluralismul de opinii. Potrivit parlamentarului, această problemă va fi cu siguranță abordată în stadiul negocierilor privind aderarea ţării noastre la UE.

  primul.md

  SOCIAL

  Jurnalistul Alexei Lungu, activist al organizației Stop Media Ban, membrii căreia astăzi protestează în fața Parlamentului European, la Bruxelles, a declarat că ei vor...

  SOCIAL

  La Bruxelles, și-a început lucrările sesiunea Parlamentului European. Jurnaliștii Stop Media Ban Ludmila Belcencova și Alexei Lungu se află acum în capitala belgiană pentru...

  LUMEA

  Candidatura probabilă a președintei Comisiei Europene pentru un al doilea mandat arată mai mult ca o încoronare decât o deliberare democratică. Uniunea Europeană se...

  SOCIAL

  Suspendarea licenței de emisie pentru cele șase posturi de televiziune de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) este un abuz. De această părere sunt...

  Copyright © 2021