Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Piața asigurărilor a înregistrat o creștere cu 28% în anul trecut

  Companiile de asigurări din Republica Moldova au subscris, pe parcursul anului trecut, prime brute în sumă de peste 2,4 miliarde de lei (120 mln de euro), în creștere cu 28,3%, față de anul precedent.

  Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), sporuri importante ale subscrierilor au fost constatate la asigurările de nave aeriene (+79,1%), asigurările de accidente (de peste două ori), cele de răspundere civilă avia (+66,7%), asigurările de bunuri (+48,1%), asigurările culturilor agricole și animalelor (+39,6%) și cele de răspundere civilă auto.

  Datele CNPF denotă că piața asigurărilor rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce are o pondere de 95,7% din totalul primelor brute subscrise, în timp ce asigurărilor de viață le revine o cotă de 4,3%. Totodată, segmentul asigurărilor generale continuă să fie dominat de asigurările auto, care cumulează 68,7% din primele subscrise.

  Pe parcursul anului trecut companiile de asigurări au achitat despăgubiri și indemnizații de asigurare de 905,7 mln de lei, în creștere cu 36,8%, față de anul precedent. Profitul companiilor de asigurare (până la impozitare) s-a ridicat în 2022 la 128 mln de lei, cu 29,4% mai mult comparativ cu anul 2021, fiind obținut preponderent din activitatea de investiții – 87,5%.

  moldpres.md

  Facebook

  Copyright © 2021