Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PG vrea sancțiuni mai dure

  Amenzi mai mari, confiscarea mașinii și ridicarea permisului de conducere pe un termen de până la 3 ani. Sunt măsurile pe care procurorul general, Alexandr Stoianoglo și-a propus să le aplice șoferilor prinși băuți la volan. Totodată, inspectorii de patrulare nu vor mai avea dreptul să oprească mașini, fără vreun motiv. Astfel, Procuratura Generală intenționează să aducă modificări la legislația în vigoare, iar în curând o inițiativă în acest sens va ajunge pe masa deputaților.

  Politica penală a statului este formală, ineficientă, costisitoare, axată pe prezentarea datelor statistice, iar , grav este că, nu corespunde amenințărilor și riscurilor reale cu care se confruntă statul. Este concluzia la care a ajuns PG după
  o amplă analiză a situației. Procuratura a ajuns la concluzia că statul cheltuie foarte mulți bani în dosarele ce prevăd situațiile de conducere în stare de ebrietate. Doar în anul 2020, din cele 10 mii de sentințe, 35 la sută reprezintă cazurile automobiliștilor beți sau drogați. Astfel, procuratura și-a propus aplicarea unor măsuri mai drastice pentru aceștia.

  Alexandr Stoianoglo, procuror general

  «Cine va urca beat sau drogat la volan și va produce un accident rutier soldat cu urmări grave. va fi tras la răspundere penală. În cazul săvârșirii unor astfel de fapte de persoane anterior condamnate pentru infracțiuni similare, mijlocul de transport utilizat va fi confiscat. În celelelate cazuri, în lipsa unor consecințe grave persoanele vor fi atrase la răspundere contravențională, fiind pasibilă pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional. În toate cazurile cu privarea dreptului de a conduce mașina de la șase luni, până la 3 ani. Studiul realizat de PG demonstrează că ceea ce s-a întâmplat până-n prezent nu a avut niciun efect în lupta cu acest fenomen».

  Iar, la întrebarea jurnaliștilor, dacă inițiativa ar avea legătură cu decizia majorității PAS de a aprecia activitatea instituției pe care o conduce, Stoianoglo a răspuns scurt.

  Alexandr Stoianoglo, procuror general

  «Și aceste modificări, pe care azi le-am prezentat, și modificările care le-am prezentat o lună în urmă, pachetul anticorupțional, a fost pregătit încă un an în urmă. Dar din cauza că noi, practic, de la Anul Nou nu avem guvern, practic nu am avut ședințele Parlamentului nu a avut nici un sens pentru a le expedia spre examinare».

  Potrivit legislației în vigoare șoferii prinși băuți la volan sunt pedepsiți în funcție de gravitatea cazului. Dacă este vorba despre un dosar contravențioanl atunci permisul de conducere este ridicat și se aplică o amendă de până la 25 de mii de lei, cu 60 de ore de muncă în folosul comunității. Iar dacă conductărorul auto figurează într-o cauză penală, atunci el riscă anularea dreptului de a conduce pe o perioadă de patru ani și muncă neremunerată în folosul unității până la 240 de ore.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021