Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Petru Burduja: Sensul rectificării bugetului este furtul pe ascuns al cetățenilor

  Amendamentele pe care majoritatea de la guvernare le face astăzi la bugetul pentru anul 2022 nu reprezintă altceva decât un furt ascuns al cetățenilor de rând, a declarat deputatul socialist, Petru Burduja.

  Deputatul a menționat că proiectele de amendamente la buget prevăd o majorare a veniturilor cu 5,6 miliarde de lei. În același timp, 3,5 miliarde de lei din această sumă se datorează veniturilor din TVA, care cresc proporțional cu creșterile de prețuri. Cu alte cuvinte, 3,5 miliarde de lei intră în buget doar pentru că cetățenii plătesc mai mult pentru mărfurile importate.

  O altă sursă – peste 1 miliard de lei – se datorează creșterii veniturilor bugetare din impozitul pe venit al întreprinderilor.

  Ca urmare, bugetul primește circa 4,7 miliarde de lei din buzunarul cetățenilor și al agenților economici. Aceste venituri suplimentare nu au nicio legătură cu creșterea economiei sau cu eforturile autorităților de a depăși criza și sunt, de fapt, rezultatul furtului pe ascuns al banilor din buzunarele cetățenilor simpli și ale întreprinderilor.

  Și doar aproximativ 1 miliard de lei din valoarea majorării părții de venituri a bugetului constituie fonduri din împrumuturi externe.

  Deputatul a menționat, de asemenea, că cetățenii plătesc suplimentar nu doar la buget. Unul dintre principalii beneficiari ai crizei de astăzi sunt și băncile comerciale. Profitul acestora pentru primul semestru al anului 2022 a constituit 1,6 miliarde de lei, în special datorită creșterii ratei dobânzii la credite și a costului creditării statului.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  socialistii.md

  Noutăţi

  Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a respins inițiativa socialiștilor de a solicita Biroului Permanent includerea în ordinea de zi a ședinței plenare examinarea...

  Noutăţi

  Guvernul nu poate împrumuta bani la nesfârșit pentru a-și acoperi incompetența, a declarat deputatul socialist Petru Burduja după ședința comisiei parlamentare pentru economie, buget...

  Noutăţi

  Deputații PAS au refuzat propunerea socialistului Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe, de a merge împreună la un magazin, unde să discute...

  Noutăţi

  Joi, în Parlamentul Republicii Moldova, va fi înregistrată o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi. Anunțul a fost făcut de către deputatul PSRM,...

  Copyright © 2021