Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Petru Burduja: Parlamentul, Guvernul și președintele țării trebuie să intervină, dacă nu vrem să pierdem CFM

  Statul riscă să piardă ”Calea Ferată a Moldovei”, dacă Parlamentul, Guvernul și președintele țării nu vor interveni pentru a salva una dintre cele mai importante întreprinderi, a declarat președintele Comisiei economie, buget, și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja.

  Parlamentarul a declarat că, la ziua de astăzi, CFM are datorii de aproape 700 de milioane de lei, inclusiv față de salariați.

  ”Pe lângă problema că 6 mii de angajați nu și-au primit salariile, astăzi CFM are datorii de circa 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt datoriile salariale, 32 de milioane – datoriile pentru combustibil, 26 de milioane sunt la serviciile comunale, 28 de milioane – datorii la Inspectoratul Fiscal. Sunt credite istorice de circa 160 de milioane de lei și la unele servicii – de peste 3 milioane de lei. Cea mai mare povară, 320 de milioane de lei sunt datoriile la furnizori. Aceste lucruri într-o bună zi pot duce la stoparea totală a activității CFM”, a declarat socialistul.

  Potrivit parlamentarului, aceste datorii enorme s-au creat pe parcursul a 10 ani de gestionare defectuoasă a întreprinderii.

  ”Acele poveri care au fost făcute de-a lungul anilor, procurarea unor bunuri și servicii de 52 de milioane fără ca ele să fie necesare întreprinderii și contrar planului de achiziții, pierderea a circa 280 de vagoane, de către autoritățile unor state vecine au fost confiscate și nu se știe care este soarta lor. Stoparea vinderii anuale a circa o mie de vagoane la metal uzat, desigur că au adus într-un impas. Astăzi este necesar ca statul prin toate pârghiile sale, mă refer la Parlament, Guvern, Președinție, să intervină pentru a salva cel mai important activ. În caz contrar, spunem cert, că statul riscă să piardă acest activ”, a menționat Burduja.

  Președintele Comisiei parlamentare economie, buget, și finanțe i-a adresat un apel separat șefului statului, Maia Sandu, pe care a îndemnat-o să reacționeze la această situație, care lasă pe drumuri 6 mii de familii.

  ”Intervenim către toate instituțiile satului, inclusiv către președintele țării cu tot aparatul său de consilieri, să intervină pe lângă Guvern în limita competențelor pe care le are.

  Înțelegem că un Guvern interimar nu poate soluționa întrebări ce țin de restructurarea datoriei față de fisc, restructurarea unor credite prin acordarea dreptului de a pune în gaj și multe alte datorii către furnizori. Nu trebuie să uităm că acolo sunt 6 mii de angajați, adică 6 mii de familii care nu și-au primit salariile din octombrie”, a menționat deputatul.

  Amintim, în Parlament a fost creată o comisie de anchetă care va examina situația de la CFM. Din comisie, inițiată la propunerea PSRM, fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

   

   

  Facebook

  Noutăţi

  Vicedirectorul general al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM) responsabil de securitate a fost suspendat din funcție, a anunțat șeful CFM, Oleg...

  Noutăţi

  Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a anunțat despre desfășurarea licitației cu strigare privind darea în locațiune a 30 de bunuri imobile...

  Noutăţi

  Amendamentele pe care majoritatea de la guvernare le face astăzi la bugetul pentru anul 2022 nu reprezintă altceva decât un furt ascuns al cetățenilor...

  Noutăţi

  Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a respins inițiativa socialiștilor de a solicita Biroului Permanent includerea în ordinea de zi a ședinței plenare examinarea...

  Copyright © 2021