Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Petiție: Cerem înapoi limba maternă moldovenească și limba rusă că a doua limbă de comunicare

  Pe site-urile de socializare a apărut o petiție în care se cere înapoi limba maternă moldovenească și limba rusă că a doua limbă de comunicare:

  „La mijlocul lunii decembrie 2020, Parlamentul Moldovei a adoptat o nouă lege privind funcționarea limbilor, a oferit un statut special limbii ruse și a obligat orice organizație de stat să furnizeze informații cetățenilor, inclusiv în limba rusă. Prin decizia Curții Constituționale a Moldovei din 21 ianuarie 2021, prin care se menționează că legea „Cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, adoptată la 16 decembrie 2020, limba rusă, care a avut un statut de o limba de comunicare intre diversele etnii nu respectă constituția țării și tot în același moment Curtea Constituțională a Moldovei, in FRUNTE cu doamna D.MANOLE, care a luat si o decizie precum că, limba de stat a țării nu este limba moldovenească, ci ce-a română, iar o astfel de decizie poate supune sub semnul întrebării statutul suveranității și independenței moldovenești. Este cert faptul că hotărârea Curții Constituționale a fost adoptată de șase judecători, dintre care cel puțin patru, potrivit presei moldovenești, au cetățenie română. Judecătorii, adoptând verdictul, au considerat că Declarația de independență a Moldovei, care se referă la „statutul de stat al limbii române”, are o semnificație juridică mai mare decât constituția moldovenească?

  -Și referitor la această decizie a Curții Constituționale, unde doamna Manole ne-a lichidat și LIMBA MOLDOVENEASCĂ și ne-a lăsat fără grai, fără limba maternă și fără națiune, in schimb impunându-ne limba româna, ceia ce nu ne aparține, deoarece suntem cetățeni ai R. Moldova și limba Moldoveneasca ne este ceia maternă și o astfel de decizie duce la o discriminație și umilință; înjosirea demnități umane a poporului moldovenesc și al cetățenilor vorbitori de limbă rusă; răspândind furie și terorism psihologic și teritorial agresiune și ură, noi subsemnații mai jos ne cerem ÎNAPOI LIMBA MATERNĂ MOLDOVENEASCĂ și LIMBA RUSĂ a doua limbă de comunicare!

  – Nu este clar pentru Republica Moldova de ce a fost necesar să ne schimbăm limba maternă moldovenească și să ne impunem româna ??? Cum poate fi exclus statutul limbii ruse din dispozițiile contestate relevante. Statutul actual al limbii ruse se referă la aspecte care asigură egalitatea și tratamentul nediscriminatoriu. Nu conduce la o atitudine diferențiată nejustificată față de alte limbi ale minorităților etnice, deoarece rusa este vorbită de cetățenii Republicii Moldova aparținând diferitelor naționalități, spre deosebire de limbile altor minorități etnice.
  Acesta este modul în care Maya Sandu „păstrează și dezvoltă limbile fiecărei etnii din Moldova”?? După alegeri a luat și a scuipat în fața a sute de mii de cetățeni a R Moldova care au crezut în promisiunile ei!

  NOI, mai jos subsemnații, ținând cont de faptul, că Moldova noastră e o țară mică și ospitalieră, in tot sensul al cuvântului, și multi-națională cu familii mixte multi-culturale, CEREM in MOD OBLIGATORIU să ne întoarceți LIMBA MATERNĂ MOLDOVENEASCĂ și LIMBA RUSĂ ca a doua limbă de comunicare!

  În consecință, lupta împotriva limbii ruse și schimbarea limbii moldovenești în așa zisă română, pentru astfel de politicieni in ziua de azi, nu se referă atât la limbă ca la un instrument de comunicare interetnică, ci la vectorul geopolitic, pentru a rupe legăturile vechi de secole între moldoveni, moldovenilor cu Rusia și rușii, ei sunt gata să calce drepturile nu numai ale moldovenilor, urmărind politica de romanizare, ci și sute de mii de cetățeni moldoveni de alte naționalități, pentru care rusa este fie maternă, fie limba principală utilizată (și aceștia sunt ruși, găgăuzi, bulgari și ucraineni)”, se artată în textul petiției.

  PETIȚIA POATE FI SEMNATATĂ AICI

  facebook.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Decretul de promulgare și Legea pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale au fost publicate în numărul de astăzi al Monitorului Oficial și...

  POLITICA

  57 de deputați din fracțiunea PAS au votat în lectura a doua proiectul de înlocuire a sintagmei „limba moldovenească” în toate documentele, inclusiv în...

  POLITICA

  Joi, 16 martie, deputații se vor convoca în ședință plenară. Ordinea de zi aprobată de Biroul permanent conține și un proiect de lege prin...

  POLITICA

  Constituția Republicii Moldova este Legea supremă a țării și nu poate fi modificată la dorința sau prin decizia judecătorilor Curții Constituționale, care, de fapt,...

  Copyright © 2021