Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Peste 660 mii de hectare de pădure au ars în Europa

  Vara toridă și secetoasă a provocat incendii de proporții nu doar în  statele mediteraneene. Slovenia a avut parte, după mai multe generaţii, de cel mai cumplit incendiu de pădure. În sudul Franţei sunt evacuate în aceste momente mii de persoane.

  În  Europa a ars deja o suprafaţă de 660.000 ha – o valoare record din 2006, de când se înregistrează de sistemul de infromaţii datele privind incendiile de pădure – Effis. Anul acesta incendiile nu s-au limitat în principal doar la ţările din zona mediterană cum s-a întâmplat anterior, ci au avut de suferit şi alte regiuni. Astfel, Slovenia a avut parte de cel mai cumplit incendiu de pădure de generaţii. „2022 s-a dovedit a fi până acum un an record” – a afirmat Jesus San-Miguel, coordonator de la Effis.

  „Seceta şi temperaturile extrem de ridicate au cuprins întreaga Europă. ”Rezultatul este extinderea enormă a incendiilor de pădure. „Situaţia este neliniştită – iar noi ne aflăm abia în mijlocul sezonului de incendii”. Până acum, ţara cel mai grav lovită a fost Spania cu o suprafaţă arsă de 249.000 ha. Urmează România cu 151.000 şi Portugalia cu peste 75.000 ha.

  În sudul Franţei au avut loc noi valuri de incendii, iar mii de oameni au fost forţaţi să-şi lase casele pradă flăcărilor. Potrivit informaţiilor comunicate duminică de autorităţile locale din departamentul Aveyron, un incendiu care părea că era pe punctul de a fi stins a izbucnit din nou cu toată forţa, ducând la distrugerea a încă 500 ha de pământ, iar duminică dimineaţa se ajunsese deja la peste 1.200 ha.

  Doar în câteva zile au fost evacuate preventiv 3.000 de persoane, dar după ce focul ajunsese sub control, au revenit. În estul Franţei, poliţia a anunţat la sfârşitul săptămânii că accesul în cele mai multe păduri din zona apropiată de graniţa cu Germania a fost interzis pentru a reduce riscul izbucnirii unor noi focare.

  În sud-vestul Franţei o ploaie din noaptea spre duminică a permis un scurt răgaz pentru o odihnă după distrugerea a 7.400 ha. Potrivit unui pompier din zonă, „avem o mică pauză, dar lupta încă nu s-a terminat.” În regiunea Bordeaux se află de sâmbătă zeci de pompieri din Austria inferioară veniţi să ajute.

  moldpres.md

  LUMEA

  Cele mai mari bănci din lume au fost lovite la bursă vineri, în condițiile în care problemele la un creditor regional din SUA au...

  LUMEA

  Pentru prima dată în acest an, o cantitate importantă de praf din Sahara a fost detectată în Europa, iar aceste particule ar putea să...

  LUMEA

  Ninsorile, poleiul și ceața au provocat haos în aeroporturi și pe șosele în Marea Britanie. În Polonia, meteorologii spun că se așteaptă ca temperaturile...

  LUMEA

  Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineaţa, după scăderea înregistrată săptămâna trecută, pe măsură ce temperaturile urmează să scadă...

  Copyright © 2021