Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Peste 1200 de obiecte explozive depistate la Bălțați

  Geniştii Armatei Naţionale au încheiat misiunea amplă de deminare din satul Bălțați, comuna Țipala, raionul Ialoveni. Cu acest prilej, în pădurea de lângă localitate a fost organizată o ceremonie, cu participarea ministrului Apărării, Alexandru Pînzari.

  DANIEL BĂTRÎNCEA, REPORTER ACCENT TV

  «Acest crater a fost format în urma nenumărator explozii controlate, în urma misiunii de cercetare, depistare și neutralizare a obiectelor explozive depistate».

  În pădurea de lângă satul Bălțați, comuna Țâpala, au fost distruse ultimele 12 obiecte explozive depistate.

  NICOLAE CHILARU, LOCOTENENT MAJOR, COMANDANT PLUTON

  «Locul se alege în funcție de amplasarea puctului de comandă sau căilor de acces pentru a controla aria de împrăștiere a schijelor mai comod și pentru a evita, bineînțeles, la inițierea controlată a obiectelor explozive, aflarea persoanelor în zona de risc».

  Potrivit locotenent-colonelului Gheorghe Racu, cei 16 militari din Batalionul de Geniu ”Codru”, antrenați în misiune, au cercetat 46 de hectare din suprafața pădurii, pentru a depista toate munițiile rămase în sol din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

  GHEORGHE RACU, LOCOTENENT-COLONEL

  «Pe parcursul misiunii s-au depistat și distrus 1268 de obiecte explozive de diferit calibru, din al doilea război mondial, cât de producție sovietică, atât și de producție germane».

  Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, le-a mulțumit militarilor pentru iscusință și dedicare.

  ALEXANDRU P NZARI, MINISTRU AL APĂRĂRII RM

  «Dincolo de faptul că Armata Națională are misiunea de a apăra patria, noi întotdeauna vom intervene atunci când cetățenii Republicii Moldova și comunitățile vor avea nevoie de ajutorul nostru și ceea ce s-a făcut aici timp de 2 luni este un exemplu remarcabil».

  Primarul comunei Ţipala, Silviu Bivol, a apreciat receptivitatea Armatei Naţionale la solicitarea autorităților locale de a interveni în regiune pentru a înlătura muniţiile care puteau distruge vieţi.

  SILVIU BIVOL, PRIMARUL COMUNEI ŢIPALA

  «S-au depistat acele peste 1200 de proiectile. Asta dă dovadă că a fost un pericol foarte mare, pentru ceilalți locuitori, care, neștiind ce poate să se întâmple, mergând prin această pădure».

  Misiunea de deminare de la Bălțați a demarat la sfârșitul lunii aprilie curent. Atunci, geniștii Armatei Naționale au intervenit în localitate la solicitarea autorităților, după ce doi copii au fost răniți în urma unei explozii. De la începutul anului 2020, geniştii Armatei Naţionale au neutralizat peste 2 000 de obiecte explozive în localitățile din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Hînceşti, Ialoveni şi Anenii Noi.

  Facebook

  Copyright © 2020