Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Perlă turistică în Nordul Moldovei

  În drumul spre atracțiile turistice din Moldova, ar trebui cu siguranță să faceți un popas la periferia satului Rudi, la Mănăstirea Sfânta Treime. Acolo veți descoperi un loc de o frumusețe uimitoare, cu o istorie bogată. Și așa cum la moment pandemia dictează regulile, iar granițele sunt închise, nu ne rămâne de cât să descoperim Moldova.

  Partea nord-estică a satului Rudi, raionul Soroca. Anume de aici începe un traseu sinuos în defileu, a cărui lungime este de aproximativ 2 kilometri și o adâncime de 250 de metri. Râulețul – Bulboana, care curge între versanți se revarsă în Nistru. Traseul duce în continuare pe o potecă îngustă printr-o pădure densă, direct spre Mănăstirea Sfânta Treime.

  Călătorii sunt întâmpinați de o călugăriță, care îi informează despre regulile mănăstirii. Femeile pot intra în ea doar în îmbrăcăminte adecvată: nimic strâns și translucid, întotdeauna o fustă peste genunchi și o eșarfă care să acopere capul. Documentele spun că biserica a fost construită în 1777 de negustorul Mogilev Semyon Dochul. Acest lucru este demonstrat de o inscripție în limba slavă, păstrată până în zilele noastre:

  Akelina, călugăriță

  «Biserica este realizată în stilul moldovenesc vechi. Astfel de biserici au fost pe vremea lui Ștefan cel Mare și sunt singurele din Basarabia care au supraviețuit până astăzi „.

  În 1828 mănăstirea a fost distrus și restaurată abia în 1992. În urmă cu 20 de ani, maicile s-au întors în ea, iar în același an, pe 25 decembrie, Banca Națională a Moldovei a emis o monedă comemorativă „Mănăstirea Rudi” de 50 de lei. Datorită enoriașilor, biserica, veche de aproape 250 de ani, a început să fie reconstruită.

  Akelina, călugăriță

  «Acum biserica este în proces de restaurare. Încercăm să-i menținem originalitatea, astfel încât să pară că a fost inițial. Și lângă biserica de vară se construiește o altă clădire a bisericii de iarnă. ”

  În apropiere se găsesc alte câteva locuri pitorești și istorice: „placa turcească”, peștera, cascada și arcul de luptă, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020